уторак, 30. новембар 2010.

Pita sa makom


                                               TESTO:
                                               200gr.margarina
                                               200gr.prah secera
                                               2 kasike pavlake
                                               400gr.brasna
                                               1 prasak za pecivo
                                               2 zumanca

                                              FIL:
                                              0,5l.mleka
                                              300gr.secera
                                              150gr.griza
                                              1 vanil secer
                                             250gr.mlevenog maka
                                             2 belanca
                                             2 jaja
                                             prah secer za posipanje











Uciniti margarin sa prah secerom,dodati pavlaku,zumanca i brasno pomesano sa praskom za pecivo,pa umesiti testo i ostaviti ga 1h u frizider.
Za to vreme pripremiti fil.Staviti da provri mleko sa secerom,pa u njemu skuvati griz.Pred kraj dodati vanil secer i mleveni mak,pa sve zajedno jos malo kuvati.Kad se fil prohladi dodati posebno umucena 2 zumanca i posebno umucena 4 belanca,pa sjediniti.
Testo podeliti na 2 dela.Tepsiju podmazati,rastanjiti prvi deo testa,pa staviti u tepsiju.Preko naneti fil,a odgore rastanjenu koru od drugog dela testa,pa izbockati viljuskom.Pitu peci na 200C oko 30min.Kad se prohladi posuti je sa prah secerom.

Slatke korpice


                                               TESTO:
                                               500gr.brasna
                                               200gr.masti
                                               120gr.secera
                                               2 jaja
                                               1 prasak za pecivo

                                              FIL:
                                              200gr.mlevenog keksa
                                              50gr.pecenog mlevenog lesnika
                                              50gr.pecenih mlevenih oraha
                                              150gr.prah secera
                                              150gr.margarina
                                              2 kasike nutele
                                              1 soljica mleka
                                              cokoladni preliv

Uciniti mast i secer, dodati jaja i brasno pomesano sa praskom za pecivo,pa umesiti testo.Modlice za korpice namazati, stavljati po kuglicu testa i oblikovati korpicu.Peci ih na 180C 15 min vodeci racuna da ostanu bele.
Za fil umutiti margarin sa prah secerom,dodati mleko,nutelu,mleveni keks,orahe i lesnik,pa sve sjediniti.Napuniti kuvarski spric i puniti korpice.Odgore ih dekorisati sa cokoladnim prelivom.

понедељак, 29. новембар 2010.

Slane subare


KORA:
4 jaja
12 kasika brasna
2dcl.jogurta
1 prasak za pecivo
1 kasicica soli
1 soljica ulja
1 izrendana sargarepa
malo iseckanog persunovog lisca
FIL:
250gr.krem sira
50gr.praske sunke
50gr.pecenice
1 bareno jaje
PREMAZ:
1dcl.pavlake
12 kasicica majoneza
150gr.rendanog kackavalja
1 bareno jaje.
Za koru izmutiti jaja,posoliti ih,pa dodati jogurt,ulje,brasno pomesano sa praskom za pecivo,izrendanu sargarepu i persunovo lisce,sve sjediniti pa sipati u pleh oblozen papirom i peci koru na 200C 20min.Kad se prohladi modlom izvaditi 24 kruga.


Za fil sjediniti krem sir,iseckanu prasku i pecenicu i izrendano bareno jaje.Ovim filom spajati po dva kruga,a okolo ih premazati sa pavlakom,pa uvaljati u izrendani kackavalj.Odgore svaku premazati sa kasicicom majoneza,posuti sa izrendanim barenim jajetom,pa ukrasiti po zelji.

Kolacici sa makom


POTREBNO JE:
2 jaja
3 solje brasna
1 solja masti
1 solja secera
1 solja mlevenog maka
pola solje mleka
1 prasak za pecivo
kora od limuna
prah secer za valjanje


Izmutiti jaja,secer i mast,pa dodati mleveni mak,mleko,izrendanu koru od jednog limuna(prethodno dobro opranog) i brasno pomesano sa praskom za pecivo,pa sve sjediniti.Modlice podmazati i puniti smesom,ali ne do gore jer narastu prilikom pecenja.Staviti ih da se peku prvo na 180C oko 10min,a zatim smanjiti na 150C i peci ih jos 20min(vreme pecenja zavisi koliko od vase rerne toliko i od velicine modlica).Kad se prohlade,kolacice izvadite iz modlica i uvaljajte ih u prah secer.

недеља, 28. новембар 2010.

Acina torta

Tortu sam pravila od sastojaka koje voli moj stariji sin,zato sam je tako i nazvala:)
POTREBNO JE:
3 manja pakovanja piskota
2dcl.mleka za natapanje
10 jaja
300gr.prah secera
1 margarin
200gr.mlevene plazme
200gr.mlevenih napolitanki sa lesnikom
2 bele cokolade
2 cokolade sa keksom
200gr.slaga
3dcl.mleka za slag.
Posebno izmutiti belanca sa 150gr.prah secera,a posebno zumanca sa 150gr.prah secera,pa ih odvojeno skuvati,tek da bace kljuc.Kad se ohlade,u zumanca dodati umucen margarin,sjediniti,pa dodati mlevenu plazmu i napolitanke i na kraju kuvana belanca.Sve sjediniti pa podeliti na 2 dela.U jedan deo dodati izrendanu belu cokoladu,a u drugi izrendanu cokoladu sa keksom.Slag umutiti sa 3dcl,mleka pa filovati.


Na kratko potopiti pola piskota u mleko(21kom.)pa sloziti na tacnu.Naneti tamniji fil,pa pola slaga,zatim poredjati drugi deo piskota prethodno potopljene u mleko,pa fil sa belom cokoladom i odgore ostatak slaga.Tortu mozete ukrasiti sa sarenim mrvicama.:)

P.S.Jako brzo se napravi,a jos brze pojede.

Mini pletenice

TESTO:
1,1kg.brasna
1 kvasac
1 prasak za pecivo
3 kasike secera
1 kasika soli
1 jaje
1 kiselo mleko
2dcl.mleka
2dcl.vode
1,5dcl.ulja.
FIL:
250gr.krem sira(ili obicnog sira)
PREMAZ:
1 jaje
susam za posipanje
Smlaciti mleko i vodu, dodati kasicicu secera i brasna ,pa staviti kvasac da nadodje.U ciniju sipati deo brasna,so,secer,prasak za pecivo,ulje,jaje,kiselo mleko i nadosao kvasac pa u pocetku mesiti ili mikserom sa nastavkom za testo ili varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna umesiti testo rukom i ostaviti ga 1h da odmara.Uskislo testo rasklagijati i iseci na pravougaonike.Na svaki staviti u sredinu fil,a sa leve i desne strane iseci trakice,pa ih plesti da se dobije pletenica.

Gotove pletenice stavljati u podmazan pleh i ostaviti ih jos 15min da odmaraju,a zatim ih premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i peci na 220C oko 25min,dok ne porumene.

субота, 27. новембар 2010.

Kiflice od bundeve

TESTO:
           800gr.brasna
           500gr.bundeve
           3dcl.mleka
           1 kvasac
           1 jaje
           2 kasike secera
           1 kasicica soli
           1dcl.ulja
          1 prasak za pecivo
NAMAZ:
          200gr.eurokrema
          prah secer za posipanje
Bundevu prvo ocistiti od semena i staviti je da se pece sa korom na 180C.Pecenu je ocistiti od kore i ispasirati je.
Kvasac staviti da nadodje u mleko sa kasicicom secera i brasna.U ciniju sipati deo brasna,ispasiranu bundevu,jaje,so,secer,ulje,prasak za pecivo i mesiti u pocetku varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna umesiti testo i ostaviti ga 1h da odmara.
Uskislo testo podeliti na 6 jufkica,a svaku na 12 delova,pa namazati sa eurokremon i uviti kiflicu.Sloziti u pleh i ostaviti ih 15min da odmaraju,a zatim ih peci na 200C 30min.


Umesto eurokrema ,kiflice mozete puniti i sa slanim nadevom.

Trouglovi sa sirom

TESTO:
           400gr.brasna
           1 soljica ulja
           2,5 soljice mlake vode
           1 kasicica soli
            1 margarin za premazivanje
FIL:
         300gr.sira
         1 belance

PREMAZ:
           1 zumance
            susam za posipanje
Umesiti testo od brasna,ulja,vode i soli,rasklagijati ga ,premazati sa 1\3 margarina,pa ga presaviti kao za lisnato testo i ostaviti na 30min u frizider.Ovaj postupak ponoviti jos 2 puta.
            

Za fil sjediniti sir sa belancetom.
Nakon treceg odmaranja testo rasklagijati i iseci na kvadrate.Na svaki staviti po malo fila i presaviti tako da se dobije oblik trougla.Trouglove redjati na pleh oblozen papirom,pa ih premazati sa umucenim zumancetom,posuti susamom i peci na 220C oko 20min.
Vi umesto sira,mozete staviti i drugo punjenje,kao za picu,virsle,dzem..:)

петак, 26. новембар 2010.

NAGRADA"ME ENCANTA TU BLOG"

Sinoc sam po nagovoru mog sina Aleksandra i moje drugarice Andrijane napravila ovaj blog u zelji da se druzim sa ljubiteljima dobrog zalogaja.Danas sam se vec i obradovala i iznenadila kada sam dobila ovu slatku nagradu od moje drage drugarice Danijele.Hvala ti od srca!Nova sam,ali cu se truditi da uzivate kada mi dodjete u posetu.:)

Uz nagradu treba odgovoriti na sledeća pitanja:

     1. Zašto si stvorila blog?
     2. Koju vrstu blogova čitaš?
     3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
     4. A odeće?
     5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
     6. Koju boju najviše voliš?
     7. Tvoj parfem?
     8. Koji film najviše voliš?
     9. Koje države želiš posetiti i zašto?

Moji odgovori:

1.Posto volim da spremam i eksperimentisem u kunjinji,a i po nagovoru ,kao sto sam vec rekla,mog sina Aleksandra i drugarice Andrijane,odlucila sam da napravim blog i podelim svoje recepte sa Vama,a i da neke Vase isprobam!

2.Samo kulinarske,jer me oni zanimaju.

3.Nemam omiljenu.Koristim i Maxfactor i Avon i Niveu,zavisi koji je proizvod u pitanju.

4.Nosim ono sto mi se svidja,bez obzira na marku.

5.Ne bih izdvajala,svaki je vazan za nesto.

6.Prvo belu,pa crvenu,tirkiznu i crnu.:)

7.Ima ih vise,ali da izdvojim "AMOR AMOR",CACHAREL

8.Nemam odredjeni zanr,npr."Plesi sa mnom","Julie and Julia"...

9.Zelim da posetim Spaniju,Kubu jer me odusevljava jezik i temperament naroda.Jezik sam naucila,samo jos da odem , uzivam i donesem neki dobar recept:).

Nagradu prosledjujem sledecim blogovima:
1.Moji slatkisi i jos ponesto
2.Jojini isprobani recepti
3.Ljubav na prvi zalogaj
4.Kuhinjske carolije
5.Recepti iz moje biljeznice
6.Ni na nebu ni na Zemlji
7.Marijini slatkisi

четвртак, 25. новембар 2010.

Princeze

Princes krofne,ili princeze kako ih ja zovem su moji omiljeni kolaci.Do sada sam pravila obicne,cokoladne,a sada sam se odlucila za kombinaciju i sjajne su!:)

Testo:
3dcl.vode
2dcl.ulja
300gr.brasna
6 jaja
prstohvat soli
1 prasak za pecivo
3 kasike kakaa(ili cokoladnog preliva)

Fil:
6dcl.mleka
80gr.pudinga od vanile
10 kasika secera
125gr.margarina
3 rebra cokolade
250ml.slatke pavlake
prah secer za posipanje

Za testo staviti vodu i ulje sa malo soli da provri,pa dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i kratko kuvati.Testo zatim preruciti u ciniju pa dodavati jedno po jedno jaje muteci mikserom.Kad se lepo umuti podeliti ga na dva dela i u jedan dodati kakao(ili cokoladni preliv).Spric ili dreser dzak naizmenicno puniti cas zutim cas cokoladnim testom,pa istiskivati princeze na podmazan pleh.Peci ih na 220C 10min,a zatim smanjiti na 200C i peci ih jos 20min.
Za fil pomesati puding sa 2dcl.mleka ,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom,pa u njega skuvati puding.Kad se ohladi dodati prethodno umucen margarin.Posebno umutiti slatku pavlaku,pa pola dodati u fil.Fil zatim podeliti na dva dela i u jedan deo dodati 3 rebra otopljene cokolade.Princezama iseci vrhove pa ih puniti prvo cokoladnim,pa zutim filom i na kraju slatkom pavlakom.Vratiti im kapice i pred sluzenje ih posuti sa prah secerom.

Katarina torta

Kora I i III:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kasika izrendane cokolade

Kora II:
5 belanaca
10 kasika secera
150gr.seckanih oraha
4 kasike brasna

Fil:
5 zumanaca
5 kasika secera
3 kasike brasna
0,5l.mleka
2 vanil secera
250gr.margarina
250gr.prah secera
250gr.slaga

Za koru I prvo dobro izmutiti belanca sa secerom,pa dodati zumanca,mlevene orahe,brasno i izrendanu cokoladu,sjediniti,pa izliti u pleh oblozen papirom i peci 20min na 200C.Na isti nacin se pravi kora III.

Za koru II dobro izmutiti belanca sa secerom,pa dodati brasno i seckane orahe,sjediniti i izliti u oblozen pleh i peci koru na 200C 25min.

Za fil sjediniti zumanca,secer i brasno sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka staviti da provri,pa u njemu skuvati fil.Kad se ohladi dodati 2 vanil secera i margarin prethodno umucen sa prah secerom.

Filovati:kora I,fil,kora II,fil,kora III,i slag odgore.

KINDER TORTA

Ovo je modifikovani recept Kinder torte.Pravila sam je za kuma Luku,vatrenog navijaca Partizana:)

KORA:
10 belanaca
450gr.secera
1 kasika sirceta
200gr.seckanih lesnika
200gr.eurokrema za premaz

FIL:
10 zumanaca
1l.mleka
10 kasika secera
3 pudinga od vanile
4 kasike brasna
2 margarina
200gr.mlevene plazme
100gr.milka cokolade sa lesnikom
100gr.mlevenog lesnika
3 manja pakovanja piskota
Za koru dobro izmutiti belanca sa secerom,dodati kasiku sirceta i promesati.Pleh obloziti papirom,po njemu posuti seckani lesnik,zatim sipati smesu za koru i peci ja na 150C 60min.
Za fil sjediniti zumanca,secer,puding i brasno sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka staviti da provri,pa u njemu zakuvati smesu sa zumancima i skuvati fil.Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa ga podeliti na 2dela.U jedan deo dodati mlevenu plazmu,a u drugi otopljenu milku i mleveni lesnik.
Koru okrenuti tako da lesnici budu odgore,pa je premazati sa eurokremom.Naneti zatim fil sa plazmom,pa poredjati piskote prethodno potopljene u malo mleka,pa naneti fil sa lesnikom.


Ako zelite da ukrasite fondanom,prvo tortu premazite puter kremom.Umutite 125gr.maslaca,200gr.prah secera i 3kasike mleka.
Fondan radim po receptu gospodje Minje iz Kraljeva.Ovim putem joj se zahvaljujem.Imate divne recepte!
Fondan:1kesica zelatina,50ml.vode,50gr.fruktoze,50gr.dekstroze,20ml.vode,1kasika glicerina,900gr.prah secera.
Zelatin potopiti u 50ml.vode da nabubri.Za to vreme staviti fruktozu i dekstrozu sa 20ml.vode da se otopi i kratko provri.Skloniti sa sporeta,pa dodati zelatin i glicerin.U ciniju sipati 500gr.prah secera i uz dodavanje prethodne smese sjediniti, mesajuci prvo kasikom.Zatim uz dodavanje ostatka prah secera umesiti fondan i ostaviti ga 30min da se ohladi,pa dekorisati tortu.

Slana bajadera od ribe

Potrebno je:2 fileta soma,1 praziluk,3 kasike pirinca,300gr.pecuraka,50gr.margarina,0,5l.supe od povrca,50gr.brasna,100gr.posnog dimljenog kackavalja,1kasicica aleve paprike,3 kasike kukuruznog brasna,vegeta.

Praziluk i pecurke iseckati,kratko prodinstati na ulju,zaciniti vegetom.Kad pecurke puste vodu dodati pirinac i dinstati dok se ne skuva.
Od margarina,brasna i supe skuvati besamel,zaciniti ga sa vegetom i dodati rendani kackavalj.

Filete somovine zaciniti,poprskati sa limunovim sokom i ostaviti ih da malo odstoje,a zatim ih panirati u mesavinu kukuruznog brasna i aleve paprike i isprziti na ulju.

U podmazan pleh sloziti isprzene filete,preko fil od pecuraka,pa besamel.Zapeci 20min na 180C.