среда, 30. март 2011.

Krem corba sa pecurkama by Jovana

Ovo je jos jedna divna corbica koju sam pronasla na blogu moje drage blog prijateljice Jovane http://raznajela.blogspot.com/.


- 400 gr pilećeg mesa (belo meso, bataci..)
- 300 gr pečuraka
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl mleka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- 2 kašike margarina
- malo bibera, muskatnog oraščića
- začin C, peršun
Corba je bas mmmmmmm i svima preporucujem da je probaju.Ja sam samo umesto crnog luka stavila praziluk.Od zacina nisam stavila muskatni orascic,vec lolber i persunovo lisce.
Draga moja Jovana puno ti hvala!!!:)))

недеља, 27. март 2011.

Vitaminska krem čorba by Jelena

Cim sam videla na Jeleninom blogu  http://foodforthought-jelena.blogspot.com/ ovu divnu corbicu,znala sam da cu je probati.Prilikom pravljenja,recept je doziveo malo modifikacije ne zato sto imam zamerke,vec sam imala i neke druge namirnice u kuci,a deca mi nisu bas ljubitelji persunovog lisca.To je glavni razlog.Hvala ti puno Jelena!!Sad me ceka ova druga sto si postavila,sa brokolijem:))


POTREBNO JE:
1 crni luk(ja sam stavila struk praziluka)
1 veci celer
1 veci krompir
1 veca keleraba
1 paskanat
1 povrtna kocka za supu
1,5l.vode
po kasicica bibera,zacina i soli
2 lista lolbera
persunovo lisce
2 kasike ulja
Za valjuskice(knedlice);
100gr.mlevenog belog mesa
1 jaje
1 kasika brasna
3 kasike griza
1 kasicica soli
1 kasicica ulja
sitno seckano persunovo lisce(ja ga nisam stavila)
2dcl.jogurta
Prvo se pripremaju valjuskice.Pomesa se mleveno meso,jaje,so,ulje,brasno i griz,pa se smesa ostavi bar na 1h u frizider.

Jelena je od ove smese pravila male valjuskice sa prstima,a ja sam male knedlice sa kasicicom.:)
Sledeci korak je povrce.Ocistiti praziluk,kelerabu,krompir,celer i paskanat,oprati ih,iseckati na kockice i staviti u serpu da se obare.Ja sam dodala 0,5l.vode i barila povrce oko 30min.

Obareno povrce samleti u blenderu ili multipraktiku,zavisi sta imate.

Dodati kocku,ulje,naliti 1l.vode,zaciniti,dodati i lolber i iseckano persunovo lisce i ostaviti da provri.Tada spustati male knedlice.Cim isplivaju na povrsinu,kuvati ih jos 15min.

Jelena je corbu zaprzila sa izmesanom 1 pavlakom i 1 jajetom.Ja sam je zacinila samo sa 2dcl.jogurta koji sam razmutila sa par kutlaca corbe.

Corba je divna i ko odluci da je proba sigurno ce se oduseviti!!!
Jos jednom hvala Jelena:)))

субота, 26. март 2011.

Zemičke


POTREBNO JE:
1kg.brasna
2,5dcl.vode
2,5dcl.mleka
2dcl.ulja
1 kvasac
1 kasika soli
3 kasike secera
ZA PREMAZIVANJE:
1 ravna kasika brasna
1dcl.vode
50gr.margarina
susam za posipanje
U mlako mleko sa kasikom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,secer,ulje i nadosao kvasac,pa mesiti varjacom.Zatim dodavati vodu i ostatak brasna,pa umesiti testo i ostaviti ga na toplom da udvostruci volumen.
Za to vreme pripremiti premaz kojim mozete premazivati posna testa.Brasno razmutiti sa vodom i uz stalno mesanje staviti na ringlu da provri,pa ostaviti da se ohladi.
Uskislo testo podeliti na 16 jufkica.Od svake oblikovati zemicku i sloziti u oblozen pleh,pokriti i ostaviti jos 30min da odmaraju.Pre pecenja zemicke premazati sa pripremljenim premazom,preliti sa otopljenim margarinom i peci na 220C oko 25min.


петак, 25. март 2011.

Brza oblanda

POTREBNO JE:
3 jaja
20 kasika mleka
500gr.secera
125gr.margarina
50gr.cokolade
200gr.mlevenog keksa
100gr.mlevenih oraha(lesnika)
Izmutiti jaja sa 1 soljom secera.Mleko,margarin,cokoladu i ostatak secera staviti na ringlu da provre,pa u njih dodati izmucena jaja i kuvati jos 10min.Skloniti sa vatre,pa dodati mleveni keks i orahe i sve sjediniti.Filovati listove oblandi i na kraju je poklopiti necim tezim i ostaviti da se ohladi i stegne.Gotovu iseci na stangle,rombove,po izboru.Cas posla imate gotov slatkis:))

понедељак, 21. март 2011.

Posna lesnik torta

Evo moje druge posne torte koju sam obecala.Ova je za ljubitelje lesnika:))
KORA:
200gr.brasna
1 prasak za pecivo
7 kasika secera
70gr.mlevenih pecenih oraha
2dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
U ciniju prvo izmutiti brasno,secer,mlevene orahe i prasak za pecivo,pa dodati kiselu vodu i ulje i sve sjediniti kasikom.Izliti u oblozen pleh(38x26) i peci koru na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.

FIL I:
1l.mleka od soje
10 kasika secera
3 pudinga od lesnika
250gr.margarina
200gr.krupnije mlevenih pecenih lesnika
FIL II:
500ml.slatke pavlake
Za fil I sa 1dcl.mleka razmutiti puding,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko skuvati puding.Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno umucenim margarinom,pa dodati lesnike.
Za fil II umutiti slatku pavlaku.

Filovati:kora I,fil I,fil II.

Kora II,fil I,fil II.kora III.

Celu tortu premazati sa ostatkom fila I.

Ostviti da se ohladi ,pa zavrsiti dekorisanje torte sa 250gr.slaga umucenih sa 2,5dcl.hladne kisele vode.Bojiti po potrebi i zelji.
Savet:sojino mleko mozete napraviti i sami.Razmutiti 100gr.sojinog ili bilo kog drugog posnog mleka u prahu sa 1l.vode.Cas posla:)))
PRIJATNO!

субота, 19. март 2011.

Posna snikers torta

Ove nedelje sam dobila da pravim 2 posne torte.Ovo je jedna od te dve koje sam osmislila i nadam se da ce vam se dopasti.Inace,kore su sjajne,ne trune se!



KORA I i III:
200gr.brasna
1 prasak za pecivo
5 kasika secera
50gr.mlevenog kikirikija
2dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
U ciniju izmutiti brasno,prasak za pecivo,secer i mleveni kikiriki,pa dodati ulje i kiselu vodu i sve sjediniti kasikom.Smesu izliti u oblozen pleh(38x26) i peci na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Ovo je kolicina za jednu koru.

KORA II:
200gr.brasna
1 prasak za pecivo
5 kasika secera
50gr.mlevenog kikirikija
2dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
2 rebra cokolade
Na isti nacin kao sto ste pravili I i III koru izmutite sastojke,s tim sto se ovde dodaju 2 rebra izrendane cokolade.


FIL:
1,5l.mleka od soje
150gr.secera
150gr.gustina
6 kasika brasna
250gr.margarina
50gr.cokolade
ZA GRILIJAS:
250gr.secera
200gr.kikirikija
Prvo napraviti grilijas,da bi se ohladio.Na tihoj vatri karamelizovati secer,pa dodati kikiriki,promesati,pa izliti u pleh i ostaviti da se ohladi.Ohladjen grilijas samleti u blenderu.
Za fil pomesati gustin i brasno sa 0,5l.mleka,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko sipati prethodno umucenu smesu i skuvati fil.Ostaviti da se ohladi,pa ga sjediniti sa prethodno umucenim margarinom.Fil podeliti na 2 dela.U jedan deo dodati mleveni grilijas od kikirikija,a u drugi otopljenu cokoladu.

Filovati:na prvu koru naneti prvo cokoladni fil,pa fil sa grilijasom.

Preko staviti drugu koru,pa cokoladni i preko fil sa grilijasem.

Staviti trecu koru,pa sa ostatkom cokoladnog fila tortu premazati odgore,a sa ostatkom fila sa grilijasem tortu premazati okolo.

Tortu odgore preliti sa glazurom od 150gr.cokolade i 5 kasika ulja.Ostaviti da se stegne i ohladi,pa zavrsiti ukrasavanje sa 200gr.slaga.Ja sam u slag dodala malo otopljene cokolade.
PRIJATNO!

петак, 18. март 2011.

Hleb sa palentom by Jovana

Ovaj divan hleb sam pravila po Jovaninom receptu ,sa bloga http://raznajela.blogspot.com/. Jojo,hleb je bas mmmmmmmm,kao sto si i sama rekla.Hvala ti draga!!!!

Hleb sa palentom II
POTREBNO JE:

                     - 350 gr brašna
                     - 100 gr kukuruznog brašna
                     - 50 gr palente
                     - 50 ml ulja
                     - 1/2 kocke svežeg kvasca
                     - oko 2 dl tople vode
                     - 1 kašičica šećera
                     - 1 ravna kašika soli
Od navedenih sastojaka umesiti testo,pokriti ga i ostaviti da udvostuci volumen.Nakon toga ga jos dva puta premesiti,pa oblikovati veknu.Staviti je u podmazan pleh i ostaviti jos malo u plehu dok se greje rerna na 220C.Pre pecenja hleb premazati sa malo mesavine ulja i vode,posuti sa palentom i peci.U pocetku 10min na 220C,a zatim smanjiti na 180C i peci jos nekih 30min,u zavisnosti od rerne.
P.S.Jovana jedino nije hleb premazivala sa mesavinom ulja i vode i nije ga odgore poprskala sa palentom pre pecenja.Preporucujem ga svim ljubiteljima kukuruznog hleba,predivan je!!!! Jovana,hvala ti jos jednom!!!

понедељак, 14. март 2011.

Integralni hleb

POTREBNO JE:
500gr.psenicnog integralnog brsna
400gr.heljdinog integralnog brasna
100gr.belog brasna
0,5l.vode
1 kvasac
1 kasika secera
1,5 kasika soli
1dcl.ulja
2 kasike susama
2 kasike semena lana
2 kasike semena suncokreta
2 kasike jecmenih pahuljica
ZA PREMAZIVANJE:
1 kasika brasna
1dcl.vode
mesana semena za valjanje hleba
Prvo pomesati sva semena i kratko ih proprziti na suvom tiganju.Promesati i sve vrste brasna.Zatim pripremiti premaz za hleb,jer treba da se ohladi.U jednu manju serpicu pomesati kasiku brasna sa 1dcl.vode i staviti na ringlu da provri,stalno mesajuci.Kad provri,skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.Sa ovim mozete premazivati sve vrste peciva,i kifle i posna peciva,ili ako vam slucajno nestanu jaja.:))
U cinju za mesenje izdrobiti kvasac i razmutiti ga sa malo mlake vode.Zatim dodati deo pomesanog brasna,so,secer,ulje,proprzena semena i malo vode,pa u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo rukom,pokriti ga i ostaviti 1h da se udvostruci.

Uskislo testo podeliti na 3 jufke.Radnu plocu posuti sa malo integralnog brasna i svaku jufku rasklagijati,uviti kao kiflu i formirati veknu.

Na tacnu pomesati razne vrste semena za valjanje.Prvo svaku veknu premazati sa pripremljenim premazom od brasna i vode sa svih strana,pa uvaljati u semena ,zarezati na par mesta i sloziti u oblozen pleh.

Pokriti i ostaviti 20min jos da odmara.

Hleb peci na 200C oko 40min.

UZIVAJTE!

субота, 12. март 2011.

Čokoladne kocke

KORA:
10 jaja
10 kasika secera
7 kasika brasna
4 kasike kakaa
1 prasak za pecivo
Prvo dobro izmutiti belanca sa secerom,pa dodati zumanca i izmutiti.Zatim dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i kakao,sjediniti kasikom i smesu izliti u oblozen pleh(38x26) i peci koru na 180C 30min.Kada se kora ohladi iseci je 2 puta vertikalno da se dobiju 3 kore.

FIL I:
1l.mleka
10 kasika secera
1 puding od cokolade
2 pudinga od lesnika
250gr.margarina
100gr.crne cokolade
50gr.bele cokolade
Sa 2dcl.mleka izmutiti pudinge,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom,pa u njemu skuvati puding.U jos vruc dodati crnu i belu cokolau i promesati da se otopi.Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umucenim margarinom.
FIL II:
500ml.slatke pavlake
Prvu koru premazati sa 1/2 fila I,pa preko sa 1/2 fila II.

Staviti drugu koru,pa na nju naneti ostatak prvo fila I,pa fila II.Preko staviti trecu koru.
GLAZURA:
150gr.cokolade
5 kasika ulja
sarene mrvice
Napraviti glazuru pa je preliti preko trece kore.Odgore ukrasiti sa sarenim mrvicama.


уторак, 8. март 2011.

понедељак, 7. март 2011.

Moskva šnite

KORA:
6 belanaca
12 kasika secera
10 kasika mlevenih oraha
1 kasika brasna
FIL I:
18 zumanaca
200gr.secera
5 kasika gustina
0,5l.mleka
1 maslac(250gr.)
pola margarina(125gr.)
FIL II:
0,5l.slatke pavlake
ZA UKRASAVANJE:
200gr.slaga
500gr.visanja
1 konzerva ananasa

Za koru dobro umutiti belanca sa secerom,dodati mlevene orahe i brasno,sjediniti kasikom i izliti u oblozen pleh.Koru peci na 180C 25min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.


Za fil I izmutiti zumanca,secer i gustin sa 2dcl.mleka.Ostatak mleka staviti da provri,dodati umucene sastojke,pa skuvati fil.Kada se ohladi,sjediniti ga sa prethodno umucenim maslacem i margarinom.
Za fil II umutiti slatku pavlaku.


Pre filovanja ocediti ananas,i ako je u kolutovima,iseckati ga na kockice.
Na prvu koru naneti 1/2 fila I,iseckan ananas,pa 1/2 fila II.


Staviti drugu koru,2/2 fila I,ocedjene visnje,pa 2/2 fila II.Odgore staviti trecu koru.

Celu tortu ukrasiti sa umucenim slagom i ukrasiti po zelji.

среда, 2. март 2011.

Ajme koliko nas je

Zavrsen je februarski krug igrice Ajme,koliko nas je.Domacica nam je bila Aleksandra sa bloga http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/ sa temom MED. Veoma me je obradovala sa nagradom za izabrani recept koji sam joj poslala,Raženi prutici.Delim drugo mesto sa sjajnom blogerkom,Maslinkom i velika mi je cast.Ovo je ujedno i bilo moje prvo ucesce u igricama.Hvala puo Aleksandra!!!

Slani kuglof

POTREBNO JE:
350gr.brasna
1,5dcl.mleka
1dcl.pekarskog jogurta
0,5dcl.ulja
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1 kvasac
1 jaje
150gr.feta sira
150gr.parizera"POLI"
3 kasike kecapa
pola kasicice origana
Feta sir i parizer iseckati na kockice.
U mlako mleko sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju sipati brasno,so,jaje i nadosao kvasac,pa sjediniti varjacom.
Dodati zatim ulje,kecap,origano i jogurt,pa sve sjediniti.

Na kraju dodati iseckanu fetu i parizer.Kalup za kuglof dobro namazati sa margarinom,pa sipati testo.

Pokriti ga i ostaviti 1h na toplom da kisne.

Kuglof peci u zagrejanoj rerni na 200C oko 25min.

Da vas ne buni,testo je redje,kao za ustipke.Umesto parizera,vi naravno mozete staviti sunku po vasem izboru,ili,pecenicu,ili virsle.

PRIJATNO!!!