субота, 30. април 2011.

Sitni kolaci

Danas zelim da pocastim sve moje blog prijatelje i posetioce:)))
Imate:dvobojnu oblandu,kesten stangle,rozen stangle,tobleronu,bajaderu,ferrero rocher,kesten kuglice i keks kuglice.Izvolite:)))

петак, 29. април 2011.

Punjena jaja

POTREBNO JE:
15 obarenih jaja
3 kisela krastavcica
150gr.praske sunke
100gr.majoneza
1dcl.kisele pavlake
ZA PRELIV:
100gr.majoneza
2dcl.kisele pavlake
1 kasicica senfa
Obarena jaja oljustiti i preseci na pola po duzini.Iz svake polutke izvaditi zumance i staviti ga u ciniju,a belanca ostaviti sa strane.
Zumanca izgnjeciti,pa im dodati majonez,kiselu pavlaku i iseckane krastavcice i prasku sunku na kockice,pa sve sjediniti.
Malom kasicicom ili sa poslasticarskim spricem napuniti svaku polutku sa filom.
Izmutiti majonez,kiselu pavlaku i senf i ovim prelivom preliti napunjena jaja.
P.S.Na ovaj nacin mozete iskoristiti preostala Uskrsnja jaja.A takodje mozete napraviti i predivan rolat od nase drage Jovane sa bloga, http://raznajela.blogspot.com/





                                           Rolat sa ajvarom


понедељак, 25. април 2011.

Makedonski slani štapići

Evo jos jedna divna grickalica:))


POTREBNO JE:
1/2l.mleka
1/2l.ulja
oko 2kg.brasna
1,5 kocka kvasca
1dcl.vode
1 kasicica secera
3 kasicice soli
3 jajeta
ZA PREMAZIVANJE:
jaje
malo ulja
krupna morska so za posipanje

U mlaku vodu sa kasicicom brasna i secera staviti kvasac da nadodje.
U ciniju sipati deo brasna,so,ulje,jaja,nadosao kvasac i deo mleka,pa u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka mleka i brasna umesiti testo.
Testo podeliti ODMAH na male jufkice velicine kajsije.



Svaku jufkicu razviti kao duzu elipsu,pa je preseci na pola.


Svaku polovinu uviti kao grisinu.Tako uraditi sa svim jufkicama.Slagati ih u oblozen pleh,premazati sa umucenim jajetom sa malo ulja,posuti sa krupnom morskom solju i peci na 200C oko 15min.


Od ove mere izadje JAKO puno stapica,ali su jako lepi,ukusni i hrskavi:))

Toster štapići

Ovaj recept i jos par divnih recepata sam dobila od moje prijateljice Natase.Svi su divni i mislim da ce te ih i Vi probati:)))Nato draga,hvala punoooo!!!!


POTREBNO JE:
3 jajeta
1 solja mleka
1 kvasac
1 kasicica secera
2 kasicice soli
1 margarin
1 kafena soljica ulja
oko 1kg.brasna
kim,susam,lan,origano,suncokret...
Staviti kvasac u solju mlakog mleka sa kasicicom secera i brasna da nadodje.
Margarin penasto umutiti,dodati ulje,so,jaja i nadosao kvasac,sve sjediniti,pa uz dodavanje brasna umesiti testo.Umeseno testo podeliti na 12 loptica.U zavisnosti sta volite,u svaku jufkicu staviti po dve kasike nekog semena,a mozete i mesavinu,sjediniti,jufkice sloziti na tacnu,uviti u kesu i staviti da kisnu 2h u frizideru.
Nakon toga,vaditi jednu po jednu iz frizidera,razviti u pravougaonik,iseci stapice duzine i sirine olovke i peci ih u tosteru od 5-7min.

субота, 23. април 2011.

Hristos Vaskrse!


Svim mojim blog prijateljima ,a i posetiocima zelim da provedu u miru i ljubavi ,po meni najlepsi praznik,Usks:)))




петак, 22. април 2011.

Posni kroasani

POTREBNO JE:
oko 1,3kg.brasna
3dcl.sojinog mleka
2dcl.mlake vode
2dcl.kisele vode
1 kvasac
1 prasak za pecivo
3 kasike secera
1,5kasika soli
1dcl.ulja
250gr.VITAL margarina
Za premazivanje;
1 ravna kasika brasna
1dcl.vode
malo ulja
Prvo pripremiti premaz.Pomesati brasno i vodu,staviti da provri stalno mesajuci,pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi,pa dodati malo ulja.
U mlako sojino mleko staviti kvasac sa kasicicom secera i brasna da nadodje.
U ciniju pomesati deo brasna,prasak za pecivo,so,secer i ulje,pa dodati nadosao kvasac i mesiti prvo varjacom.Zatim uz dodavanje kisele vode,obicne vode i ostatka brasna umesiti testo i ostaviti ga 1h da odmara.
Nadoslo testo podeliti na 4 vece jufke,a svaku vecu jufku na 5 manjih jufkica.Znaci,dobicete,po 5 jufkica na 4 mesta.
Uzeti prvih 5 jufkica i rasklagijati ih velicine manjeg plitkog tanjira.Cetiri premazati sa margarinom i redjati jednu preko druge,a petu nenamazanu staviti odgore.
Dobijenu jufku rastanjiti,preseci je prvo na 4 dela,a svaku cetvrtinu na jos 6 delova.Od svake jufke cete dobiti po 24 kroasana.
Na isti nacin napraviti i ostale jufke.Pripremljene kroasane redjati u oblozen pleh,pa ih pokriti i ostaviti jos 1h da odmaraju.
Nakon toga ih premazati sa pripremljenim premazom,posuti susamom ili nekim drugim semenkama koje volite i peci ih na 200C.

уторак, 19. април 2011.

FBI RUKAVICE- U gostima kod Vere

U okviru igrice FBI rukavice,u protekla dva meseca smo bili u gostima kod nase drage blog prijateljice Vere i proucavali njena dva izvanredna bloga,Astal-Kuhinja Moje Ravnice i Delicious for kids.Pored toliko lepih,sto starih recepeta sacuvanih od zaborava,i recepata za decu,za bilo koji da se odlucite i probate necete pogresiti jer su SAVRSENI.Vera ,posto je ovo moje prvo ucesce u ovoj igri ne zameri ako napravim neku gresku,a i svi ostali moji dragi blog prijatelji.Ja sam za pocetak napravila tri predivna recepta i neznam koji je lepsi.Iako se blizi kraj istrazivanja tvog bloga,ja cu i dalje nastaviti da isprobavam tvoje divne recepte.
HVALA Vera!!!

                                           
                                                  
                                     Novosadska Proja


Potrebno je:
2 jajeta
200 ml mleka
200 ml jogurta
100 ml ulja
200 gr kukuruznog brašna
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika pavlake
so i začini po ukusu


                                               Beli Kolač od Maka

                                                              
 šolje su od 2dcl.
2 šolje šećera
3 šolje brašna
pola kesice praška za pecivo
pola šolje ulja
50g maka u zrnu
4dcl mleka ili jogurta
prah šećer za posipanje





100 g brašna
400 g sira ricotta
1 jaje
 sol



понедељак, 18. април 2011.

Čorba sa zeljem i pita zeljanica

POTREBNO JE:
100gr.slanine
150gr.belog mesa
2 sargarepe
3 mlada luka
100gr.zelja
1,5l.vode
1 kasika brasna
1 kasicica secera
2 kasike pavlake
0,5dcl.ulja
1 zumance
so,biber,zacin
1 povrtna kocka
U sepru staviti sitno iseckanu slaninu,belo meso i mladi luk,izrendanu sargarepu,pa sa uljem uz dolivanje vode dinstati 15min.Posoliti,pobiberiti i zaciniti po ukusu.Ja licno od zacina koristim vegetu.
Nakon toga dodati ocisceno i na rezance iseceno zelje,pa kratko sve zajedno prodinstati.

Zatim dodati brasno i secer,kratko proprziti,pa naliti sa vodom,dodati kocku i nastaviti da se kuva jos 30min.

U ciniju izmutiti pavlaku,zumance i 2 kutlace od corbe,pa ovim na kraju zaciniti,tj.zaprziti corbu.


P.S.Secer dodajem zbog zelja,da ne bi corba bila gorka.



PITA ZELJANICA

POTREBNO JE:
1 pakovanje kora za pitu
500gr.sira
500gr.zelja
2 struka praziluka
3 jaja
2dcl.kisele pavlake
1,5dcl.kisele vode
1dcl.ulja
so
1 kasicica secera
Na 0,5dcl.ulja prvo prodinstati sitno iseckan praziluk.
U ciniju pomesati izgnjecen sir,jaja,ocisceno i na rezance iseckano zelje,secer i prodinstan praziluk.Posoliti po ukusu,sve zavisi koliko je slan sir.
Ja sam u pakovanju imala 15 kora,pa sam ih podeliti na 5 delova,po 3 za svaki rolat.
U solju pomesati kiselu vodu i 0,5dcl.ulja za premazivanje kora.
Prvu koru premazati sa mesavinom ulja i kisele ,pa staviti drugu koru.Drugu koru premazati sa 1/5 pavlake,pa staviti trecu koru.Trecu koru opet premazati,tacnije isprskati sa mesavinom kisele i ulja,pa po celoj kori rasporediti 1/5 fila,a zatim urolati.
Na isti nacin napraviti jos 4 rolata.
Rolate slagati u podmazan pleh,pa ih peci na 200C oko 40min.

субота, 16. април 2011.

Kikiriki torta

Ovu tortu sam pravila sestri za 25godina radnog staza:))



KORA:
6 belanaca
150gr.secera
150gr.kikirikija
1 kasika prezli
Izmutiti dobro belanca sa secerom,pa dodati prezle i krupnije mleveni kikiriki,pa sjediniti kasikom.Smesu izliti u oblozen pleh pa peci koru na 200C 20min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.


FIL I:
18 zumanaca
250gr.secera+100gr.
100gr.cokolade
8dcl.mleka
3 pudinga od cokolade
250gr.margarina
ZA GRILIJAS:
200gr.secera
150gr.kikirikija
Napraviti prvo grilijas.Na tihoj vatri karamelizovati secer,pa mu dodati kikiriki i ostaviti da se ohladi.Ohladjen grilijas usitnini tuckom ili u blenderu.
Za fil prvo umutiti zumanca sa 250gr.secera i kuvati ih na pari.Pred kraj dodati cokoladu.
Nakon toga posebno u mleku sa 100gr.secera skuvati puding.
Ostaviti da se filovi ohlade.

Posebno umutiti margarin,pa ga sjediniti sa kuvanim zumancima i pudingom.Zatim dodati i pripremljen grilijas od kikirikija.
FIL II:
500ml.slatke pavlake
Za fil II umutiti slatku pavlaku

Filovati:kora I,fil I,fil II,kora II...


Celu tortu premazati sa ostatkom cokoladnog fila.

Odgore dekorisati po zelji sa ostatkom slatke pavlake.

петак, 15. април 2011.

Kelj sa junetinom

POTREBNO JE:
1 veca glavica kelja
500gr.junetine
1 glavica crnog luka
2 struka praziluka
3 cena belog luka
2 sargarepe
3 krompira
1 crvena paprika(sveza ili iz zamrzivaca)
2dcl.kuvanog paradajza
3l.vode
2 kasike masti
2 lista lolbera
persunovo i celerovo lisce
1 govedja kocka za supu
so,biber,zacin
2 kasike brasna
1 kasicica aleve paprike
0,5dcl.ulja
Ocistiti i sitno iseckati crni luk,beli luk i praziluk,staviti u serpu,pa dodati meso iseceno na kocke,sargarepe isecene na kolutove ili kockice i mast,naliti sa 2dcl.vode,pa dinstati 15min.
Nakon toga dodati krompir i pariku isecene na kocke i dinstati jos 15min.

Zatim dodati kelj isecen na vece komade,lolber,sitno iseckano persunovo i celerovo lisce,kocku za supu,posoliti,pobiberiti,i zaciniti po ukusu,pa naliti sa kuvanim paradajzom i vodom,poklopiti i staviti da se dalje kuva 1,5h na umerenoj temperaturi.


Od ulja,brasna i aleve paprike napraviti crvenu zaprsku.

Zaprziti gotov kelj i ostaviti ga jos 5min da se ukrcka.

четвртак, 14. април 2011.

Pekarske rol kifle i rol viršle by Jelena

Danas sam imala plan da isprobam neki od recepata za  predivne djevreke sa Jeleninog bloga http://foodforthought-jelena.blogspot.com/. Ali,Jelena je juce postavila nov post sa ovim divnim rol kiflama i virslama.Pitanje je bilo sta prvo probati i odluka je pala na kifle i rol virsle,posto ih svi obozavamo.I djevreci ce doci na red,posto svi volimo pecivo.Zelim da se zahvalim Jeleni na ovom divnom receptu i da svima porucim da ih obavezno probaju,jer su PREDIVNE!!!Uvek dobro dodje recept za testo koje mozemo odmah da pravimo,bilo da smo gladni ili cekamo iznenadne goste:)))




Za ovo divno pecivo Vam je potrebno:


60g svežeg kvasca
prstohvat šećera i prstohvat brašna u 100 ml tople vode
250ml mlakog mleka
250ml ulja
150ml mlake vode
1 kg brašna
2 kašičice soli
po želji 16 viršli 

PREMAZ
1 jaje i 2 kašike vode
kim i morska so
susam
Postupak rada mozete videti ovde ,http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/04/pekarske-rol-kifle-i-rol-virsle.html
Posto volimo sladje testo,ja sam dodala 2 kasike secera u testo.Odgore ih nisam posipala sa kimom i morskom solju,vec sa susamom i lanom.A one bez icega su za mog starijeg sina koji ne voli nista od toga.
Napravila sam 8 rol kifli i 8 rol virsli.
Jelena,jos jednom hvala za ovaj divan i brz recept:)))))




среда, 13. април 2011.

Piškota torta

POTREBNO JE:
48 piskota(nepune 4 manje kutije)
2dcl.mleka za natapanje
FIL:
1l.mleka
10 kasika secera
4 pudinga od vanile
250gr.margarina
5 kasika belog eurokrema
5 kasika braon eurokrema
kesica coko-plazme"bambi"(60gr.)
100gr.napolitanki sa lesnikom"bambi"
500ml.slatke pavlake
Sa 1dcl.mleka razmutiti puding,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko skuvati puding.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa fil podeliti na 2 dela.
U jedan deo dodati beli,a u drugi braon eurokrem.
U deo sa belim eurokremom dodati izmrvljene napolitanke,a u deo sa braon eurokremom dodati izmrvljenu coko-plazmu.
Posebno umutiti slatku pavlaku.

Redjati:Prvi red od 24 piskota umocenih na kratko u mleko,fil sa braon eurokremom,pa pola slatke pavlake.

Zatim sloziti drugi red od 24 piskota umocenih na kratko u mleko,pa fil sa belim eurokremom.


Celu tortu premazati sa ostatkom slatke pavlake,pa ukrasiti npr.sa sarenim bombonicama.

Ovo je opet jos jedna moja kombinacija sa sastojcima koje voli moj stariji sin.:)))Nadam se da ce vam se dopasti:))Nama jeste:))

уторак, 12. април 2011.

Posne štrudlice

TESTO:
900gr.brasna
2dcl.sojinog mleka
3dcl.mlake vode
2 kasike secera
1 kasika soli
1 kvasac
0,5dcl.ulja
FIL:
100gr.margarina
500gr.posnog sira FETINO EXTRA"MAESTRO"
ZA PREMAZ:
1 ravna kasika brasna
1dcl.vode
U mlako sojino mleko sa kasicicom brasna i secera staviti kvasac da nadodje.Sojino mleko mozete napraviti i sami.Pomesati 20gr.posnog mleka u prahu sa 2dcl.vode , izmutiti i staviti da se ugreje.
U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,secer,ulje i nadosao kvasac,pa mesiti u pocetku varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i mlake vode umesiti testo rukom i ostaviti ga 1h da nadodje.
Za to vreme pripremiti premaz i fil.Za premaz pomesati brasno i vodu,pa uz stalno mesanje staviti na ringlu da provri i ostaviti da se ohladi.
Za fil uciniti margarin i pomesati g sa izdrobljenim sirom.
Nadoslo testo podeliti na 4 jufkice,pa svaku rasklagijati i premazati sa po 1/4 fila.

Uviti u strudlice,pa svaku celom duzinom zaseci na parcad i staviti u oblozen pleh.Pokriti i ostaviti jos 20min da se odmaraju.

Pre pecenja ih premazati sa pripremljenim premazom i posuti po zelji sa susamom,lanom....

Peci ih u zagrejanoj rerni na 200C 35min.

Ostaviti ih da se malko prohlade,pa ih iseci na parcad i UZIVATI!!!