четвртак, 23. јун 2011.

Kolač sa breskvama


Ovaj divan kolac sam pravila po receptu nase drage Lane.Ona ga je pravila sa tresnjama ili visnjama,a ja sam ga napravila sa breskvama.Mozete ga praviti i sa kajsijama.Recept se razlikuje od mog i verujem da ga dosta vas pravi samo sa brasnom i mlekom.Ja ga godinama tako pravim,ali moram Vam reci da me je ovaj odusevio .Probajte sa bilo kojim vocem,sada ga bar ima dosta na pijaci.

Potrebno je:
3 jaja
1 solja secera(od 2dcl.)
1 solja brasna
1 solja griza
1 solja jogurta
1/2 solje ulja
1 prasak za pecivo
1 vanil secer
500gr.ociscenih bresaka
prah secer za posipanje.
Odvojiti belanca i zumanca,pa prvo posebno umutiti belanca sa secerom.Tek onda dodati zumanca i umutiti.U ciniju pomesati brasno,griz,vanil secer i prasak za pecivo.Naizmenicno dodavati izmesano brasno i jogurt u umucena jaja.Na kraju dodati ulje.Smesu izliti u podmazan pleh,pa odgore poredjati ociscene i na parcad isecene breske.Kolac peci u zagrejanoj rerni na 200C 30min.Ispecen kolac ohladiti,pa odgore posuti sa prah secerom.


Lana,hvala jos jednom za divan recept!!
SAVET:Pravite odmah duplu meru:)))




уторак, 21. јун 2011.

Sladoled torta


KORA:
7 belanaca
21 kasika secera
1 vanil secer
FIL I:
21 zumance
300gr.secera
2 vanil secera
250gr.margarina sa ukusom slatke pavlake
150gr.mlevenog plazma keksa
FIL II:
500ml.slatke pavlake
Za koru dobro umutiti belanca sa secerom i vanil secerom u cvrst sneg.Rernu zagrejati na 200C.Smesu izliti u oblozen pleh,staviti koru da se pece i smanjiti temperaturu na 150C.Ako vam je rerna jaca smanjite i na 120C.Koru susiti oko 60min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.
Za fil I umutiti zumanca sa secerom,pa ih skuvati na pari.Kad se ohlade,sjediniti ih sa umucenim margarinom i vanil secerom,pa dodati mlevenu plazmu.
Za fil II umutiti slatku pavlaku.
Filovati:kora,fil I,fil II,kora...Sa ostatkom slatke pavlake premazati celu tortu.
Za ukrasavanje sam koristila slag.
P.S.Prava verzija ove torte koju pravim je bez plazme i slatke pavlake.Unela sam ove promene i lepa je.Mislim da nije toliko slatka i vise je kremastija:))
Probajte:)



петак, 17. јун 2011.

Bela lešnik torta


Kore:
12 belanaca
12 kasika secera
6 kasika brasna
6 kasika griza.
Preliv za kore:
3dcl.mleka
2 vanil secera.
Fil I:
12 zumanaca
7dcl.mleka
2 pudinga od vanile
200gr.prah secera
250gr.margarina.
Fil II:
100gr.slaga
2dcl.mleka
100gr.prah secera
150gr.krupno mlevenog pecenog lesnika.
Fil III:
500ml.slatke pavlake.
Za jednu koru dobro izmutiti 4 belanca sa 4 kasike secera,dodati 2 kasike brasna i 2 kasike griza ,pa sjediniti smesu sa kasikom.Izliti u pleh(33x23) i peci koru na 180C 15min.Na isti nacin napraviti jos dve kore.
Staviti mleko sa secerom da se ugreje,pa ovim preliti ispecene kore.




Za fil I izmutiti zumanca i puding sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka staviti da provri.U vrijuce mleko skuvati izmucena zumanca.Kad se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom sa prah secerom.
Za fil II umutiti slag sa mlekom i prah secerom,pa dodati lesnik i promesati kasikom.
Za fil III umutiti slatku pavlaku.


Filovati:kora,fil I,fil II,fil III,kora...


Sa ostatkom fila II premazati celu tortu,a sa ostatkom slatke pavlake dekorisati po zelji.



Krem čorba sa knedlicama


Potrebno je:
1 glavica crnog luka
2 sargarepe
1 paskant
1 glavica celera
2 tikvice
1,7l.vode
so,biber,zacin
1 kasika brasna
1 govedja kocka za supu
ulje
lisce celera i selena
lolber
2dcl.jogurta.
Knedle:
150gr.mlevenog juneceg mesa
1 sargarepa
1 jaje
2 kasike griza
so,biber.
Luk,sargarepu,paskanat,celer i tikvice ocistiti,oprati i sitno izrendati(ili samleti u blenderu)sa liscem celera i selena.Naliti sa 2dl.vode i 0,5 dcl.ulja,pa dinstati 30min.


Za to vreme pripremiti knedlice.Pomesati mleveno meso,sitno izrendanu sargarepu,jaje i griz.Posoliti i pobiberiti po ukusu.



Kada se povrce prodinstalo zaprziti sa brasnom,dodati kocku za supu,lolber,naliti sa 1,5l.vode i ostaviti da provri.Tada sa kasicicom spustati knedlice i kuvati jos 30min.


Na kraju jogurt pomesati sa 1 kutlacom corbe,pa zaprziti corbu.





уторак, 14. јун 2011.

Torta sa višnjama


Kore:
18 belanaca
9 zumanaca
21 kasika secera
9 kasika brasna
24 kasike mlevenih oraha.
Fil I:
2 dcl.soka od visanja
250gr.secera
500gr.ociscenih visanja
7 kasika gustina.
Fil II:
9 zumanaca
150gr.secera
2 pudinga od vanile
1l.mleka
5 kasika gustina
250gr.margarina
150gr.prah secera.
Fil III:
500ml.slatke pavlake.
Za dekorisanje:
2 krem slaga od vanile.
Za jednu koru dobro umutiti 6 belanaca sa 7 kasika secera,dodati 3 zumanca,3 kasike brasna i 8kasika mlevenih oraha.Smesu sjediniti sa kasikom i izliti u oblozen pleh.Peci koru na 200C 20min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.
Za fil I staviti secer da provri sa 1dcl.soka.Sa drugim dcl.soka izmutiti gustin.Kad provri secer(3min),dodati visnje i pripremljen gustin,pa skuvati fil.Sa VRUCIM filom premazati sve 3 kore.

Za fil II umutiti zumanca i prasak za puding sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko skuvati pripremljena zumanca.Ostaviti da se fil ohladi,pa ga sjediniti sa prethodno ucinjenim margarinom sa prah secerom.
Za fil III umutiti slatku pavlaku.
Filovati:kora sa premazanim filom I,fil II,slatka pavlaka...kora,i sa ostatkom fila II premazati celu tortu.

Preko fila II premazati celu tortu sa ostatkom slatke pavlake.
Dekorisati sa umucenim krem slagom.



P.S.Za fil I,ja sam koristila domaci sok od visanja.:))
PRIJATNO!!





недеља, 12. јун 2011.

Pita sa višnjama


Potrebno je:
500gr.kora za pitu
1 kg.ociscenih visanja
5 kasika griza.
Fil:
3 jaja
1 solja secera
1 solja ulja
1 solja jogurta
1 prasak za pecivo
1 vanil secer.

Za fil prvo dobro umutiti jaja sa secerom i vanil secerom,pa dodati jogurt,ulje i prasak za pecivo,pa sve sjediniti.
Kore podeliti po 3 komada na 5 strana.
Redjati po tri kore,jednu preko druge,svaku premazujuci sa filom.Na trecu koru sa jedne strane sloziti 200gr.visanja,posuti ih sa kasikom griza,pa uviti rolat.

Tako isto uraditi sa ostalim korama.Dobicete 5 rolata.Sa ostatkom fila premazati rolate i ostaviti ih 30min da upiju fil.

Pitu peci na 200C oko 35min.



петак, 10. јун 2011.

Hleb sa semenkama


Potrebno je:
700gr.belog brasna
300gr.psenicnog integralnog brasna
1 kvasac
0,5l.vode
2 kasicice soli
2 kasicice secera
2 kasike mleka u prahu
0,5dcl.ulja
2 kasike lanenog semena
2 kasike susama
2 kasike semena suncokreta
2 kasike semena bundeve.
Premaz:
1 kasika ulja
4 kasike vode
semenke za posipanje.



U ciniju sa kasicicom brasna i secera i malo vode staviti kvasac da nadodje.
Obe vrste brasna pomesati.U nadosao kvasac dodati so,secer,ulje,mleko u prahu,deo brasna i 2,5 dcl.vode,pa testo mesiti u pocetku varjacom.Dodati semenke,i uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo rukom.Pokriti ga i ostaviti 1h da nadodje.

Uskislo testo podeliti na 2 jufke.Svaku jufku rasklagijati i uviti veknu kao kiflu.
Modle podmazati sa malo ulja,posuti dole i sa strane semenkama,pa staviti vekne.Pokriti ih i ostaviti jos 30min da odmaraju.
Pomesati malo ulja i vode i vekne premazati,posuti sa raznim semenkama i staviti hleb da se pece na 200C oko 35min.



Zdrav i veoma ukusan hleb.PRIJATNO!!!
P.S.Da se malko odmorimo od torti:)))



среда, 08. јун 2011.

Voćna torta od jagode




Kore:
18 belanaca
300gr.secera
3 pudinga od jagode.
Fil:
1l.soka od jagode
3 pudinga od jagode
300gr.secera
18 zumanaca
250gr.margarina sa ukusom slatke pavlake
500gr.jagoda
500ml.slatke pavlake.
Dekoracija:
500gr.cokolade
15 kasika ulja
500gr.jagoda.
Za jednu koru dobro izmutiti 6 belanaca sa 100gr.secera,pa dodati 1 puding od jagode,smesu sjediniti sa kasikom i izliti u oblozen pleh.Peci koru na 180C 15min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore od po 6 belanaca.



Za fil posebno umutiti puding sa 2dcl.soka od jagode,a ostatak soka,8dcl.staviti da provri sa 100gr.secera,pa u njemu skuvati puding.
Posebno umutiti zumanca sa 200gr.secera,pa fil skuvati na pari.Kad se oba fila ohlade, sjediniti ih sa prethodno umucenim margarinom.U fil dodati i sitno iseckane jagode.Posebno umutiti slatku pavlaku,pa filovati tortu.


Redjati:kora,fil,slatka pavlaka,kora..pa celu tortu premazati sa ostatkom slatke pavlake.
Za dekoraciju od cokolade,otopiti 300gr.cokolade sa 9 kasika ulja.Razliti na dasku oblozenu sa providnom folijom i ostaviti da se stegne,pa seci trake i redjati oko cele torte.
Za odgore otopiti 200gr.cokolade sa 6 kasika ulja i svaku jagodu umociti u cokoladu,pa slagati odgore po torti. 




уторак, 07. јун 2011.

Internacional torta


KORE:
18 belanaca
150gr.mlevenih oraha
150gr.mlevenih lesnika
300gr.secera
FIL:
18 zumanaca
18 kasika secera
250gr.margarina
125gr.putera
100gr.seckanih oraha
100gr.mlevenih lesnika
100gr.cokolade
100gr.mlevenih badema
250ml.slatke pavlake
Za jednu koru dobro umutiti 6 belanaca sa 100gr.secera,pa dodati 50gr.mlevenih oraha i 50gr.mlevenih lesnika.Sjediniti sa kasikom i smesu izliti u oblozen pleh.Koru peci na 180C.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.
Za fil umutiti zumanca sa secerom,pa fil skuvati na pari.Kad se ohladi,sjediniti ga sa prethodno umucenim margarinom i puterom.Fil podeliti na 3 dela:
Fil I-u 1/3 fila dodati seckane orahe
Fil II-u 1/3 fila dodati mlevene lesnike
Fil III-u 1/3 fila dodati otopljenu cokoladu i mlevene bademe.
Posebno umutiti slatku pavlaku,pa filovati tortu.
Redjati:kora,fil I,1/2 slatke pavlake,kora,fil II,2/2 slatke pavlake,kora i sa filom III premazati celu tortu.
Ukrasiti je po zeli,sa slagom ili fondanom,zavisi za koju priliku vam treba.:)))



недеља, 05. јун 2011.

Torta sa jagodama


POTREBNO JE:

Kore:
6 jaja
18 kasika secera
18 kasika brasna
12 kasika vode
1 prasak za pecivo
4 kasike kakaa
2 kasike ulja.
Fil I:1/2l/soka od jagode,2 pudinga od jagode,5 kasika secera,125gr.margarina.
Fil II:1/2l.mleka,2 pudinga od vanile,5 kasika secera,125gr.margarina,500gr.seckanih jagoda.
Fil III:250gr.slaga,4dcl.kisele vode.
Za jednu koru izmutiti 3 belanca sa 9 kasika secera,pa dodati 3 zumanca i izmutiti.Zatim dodati 9 kasika brasna pomesanog sa pola kesice praska za pecivo,6 kasika vode,2 kasike kakaa i 1 kasiku ulja.Sjediniti sa kasikom i smesu izliti u oblozen pleh(38x26),pa peci koru na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru od 3 jaja.
Za fil III umutiti slag sa kiselom vodom.
Za fil I u soku od jagode sa secerom skuvati puding.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i dodati 2 kasike umucenog slaga.
Za fil II u mleku sa secerom skuvati puding od vanile.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa dodati 2 kasike umucenog slaga i seckane jagode.
Filovati:kora,1/2fila I,1/2 fila II,slag,kora,2/2 fila I,2/2 fila II i odgore ostatak slaga.

четвртак, 02. јун 2011.

Brokoli čorba


POTREBNO JE:
200gr.brokolija
1 glavica crnog luka
100gr.slanine
150gr.belog mesa
2 sargarepe
100gr.mladog graska
1 govedja kocka za supu
2l.vode
2 kasike brasna
1 jaje
1dcl.jogurta
2 lolbera
malo mirodjije
ulje,so,biber,zacin.
Cvetove brokolija i glavicu luka staviti da se bare sa 1 casom vode.

U tiganju sa malo ulja i vode staviti da se dinsta sitno iseckana slanina,belo meso i sargarepa.

Kuvani luk i brokoli izmiksirati u blenderu,vratiti u serpu,dodati 2 kasike brasna i kratko zaprziti.

Zatim dodati grasak,izdinstano meso i slaninu,kocku za supu,lolber,mirodjiju,zaciniti po ukusu,pa naliti 2l vode i staviti da se kuva 30min.


U cinijicu izmutiti jaje sa jogurtom,dodati 2 kutlace corbe,pa ovim na kraju zaprziti corbu.Ostaviti da polako vri jos 5min.Ko voli,corbu moze i malo da zakiseli.