недеља, 30. октобар 2011.

Medena pita sa bundevom i Bundevijada

I ove godine osnovna skola"Vasa Zivkovic" iz Panceva je organizovala Bundevijadu.Mame,bake,tetke,strine....prave kolace od bundeve,a deca prave razne ukrase.Za tu priliku sam osmislila ovu pitu.


Kore:
12 kasika otopljene masti
1 jaje
8 kasika secera
12 kasika mleka
3 kasike meda
pola kasike sode bikarbone
1 kasicica cimeta
oko 600gr.brasna.
Fil I:
600gr.pecene bundeve
1dcl.vode
200gr.secera
2 pudinga od vanile
125gr.margarina.
Fil II:
0,5l.mleka
150gr.secera
3 kasike brasna
3 kasike gustina
125gr.margarina.
Glazura:
3 kasike ulja
100gr.cokolade za kuvanje.
Zicom za mucenje umutiti otopljenu mast,secer,jaje,med,mleko i cimet,a brasno pomesati sa 
sodom bikarbonom.Uz dodavanje brasna umesiti testo,pa ga podeliti na 5 delova.Svaki deo 
razklagijati na papiru i peci koru na obrnutom plehu(38x26) na 180C oko 15min,dok ne dobije 
zlatnu boju.Na isti nacin ispeci ostale 4 kore.

Za fil I prvo ispeci bundevu sa korom u rernu na 200C oko 40min,da omeksa.Zatim kasikom 
odvojiti pecenu bundevu od kore i 600gr.samleti u sokovniku da se dobije kao gust sok.Sipati 
ga u serpu,dodati secer i staviti na ringlu.


Prasak za puding pomesati sa vodom,pa ga skuvati u 
soku od bundeve.Kad se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom.
Za fil II brasno i gustin razmutiti sa 1dcl.mleka,a ostatak(4dcl.)staviti sa secerom da provri,pa u 
njemu skuvati razmuceno brasno i gustin.Kad se ohladi,sjediniti sa umucenim margarinom.


Filovati:kora,filI,kora,fil II,kora,fil I,kora,fil II,kora.Odgore preliti sa glazurom od cokolade.
Najbolje je pitu napraviti dan ranije da kore omeksaju.


A sada ono sto su deca pravila.:))))




















четвртак, 20. октобар 2011.

Ruske kape(posne)

Za sve ljubitelje ovog kolaca,odlucila sam da napravim posnu verziju.Nama se svidjaju i nema razlike u ukusu.Nadam se da ce neko od Vas odluciti da ih proba i kaze mi utiske,posebno sad kad budu krenule posne slave.:))

Kora:
200gr.brasna
10 kasika secera
1 prasak za pecivo
2dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
2 pune kasike kakaa
(sastojci za jednu koru).
Fil:
1/2l.mleka od soje(ili palminog)
2 vanil secera
200gr.secera
3 kasike gustina
3 kasike brasna
250gr.margarina.
Glazura:
100gr.posne cokolade
3 kasike ulja
 kokos za valjanje.

U ciniju sipati sastojke za koru i sjediniti ih zicom za mucenje.Pleh(38x26) obloziti 
papirom,sipati smesu i staviti koru da se pece u prethodno zagrejanu rernu na 200C 15min.Na 
isti nacin napraviti jos jednu koru.Kada se kore ohlade,modlom za krofne(ili casom) izvaditi 48 
krugova.

Za fil staviti 4dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom.Sa ostatkom mleka(1dcl) izmutiti 
brasno i gustin,pa ih skuvati u vrijuce mleko.Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umucenim 
margarinom,pa filovati kape.


Na jedak krug staviti punu kasicicu fila,preklopiti sa drugim krugom,pa bocne strane premazati 
sa filom i uvaljati u kokos.


Ukupno ce vam ispasti 24 Ruske kape.
Za glazuru otopiti cokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kasicicu.Ohladiti ih do sluzenja.


Posto svi u kuci ne volimo kokos,ja sam pola ture valjala u mleveni keks,a mozete i u mlevene lesnike,orahe,bademe,po zelji:)))





понедељак, 17. октобар 2011.

Baget i pekarske pletenice by Meddina

Ako zelite da napravite neko pecivo,necete pogresiti ako probate bilo koji recept od Meddine.Ja sam isprobala ovaj baget i pekarske pletenice i odusevljeni smo naravno!!!!Hvala ti draga Meddina:))


                                                                  BAGET


Potrebno je;
500gr.brasna
pola kvasca(20gr.)
1 kasicica secera
1,5 kasicica soli
30gr.margarina
2,5dcl.mleka
1dcl.jogurta.
Za premazivanje:
malo mleka
susam za posipanje.
Mleko zagrejati zajedno sa margarinom da bude mlako,pa u njega dodati kasicicu secera i izdrobljen kvasac.Poklopiti i ostaviti da kvasac nadodje.
U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,jogurt i nadosao kvasac sa mlekom,pa u pocetku mesiti sa varjacom.Uz dodavanje ostatka brasna umesiti testo,pokriti ga i ostaviti na toplom 1h.
Uskislo testo podeliti na 2 jufke.Od svake oblikovati badet,zaseci na par mesta,pokriti i ostaviti jos 30min da odmaraju.

Pre pecenja bagete premazati sa malo mleka,posuti ih sa susamom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220C oko 20min.






Potrebno je:
650gr.brasna
2,5dcl.mleka
0,5dcl.jogurta
1dcl.ulja
1 jaje
pola kvasca(20gr.)
1 kasicica soli
50gr.secera
malo mleka za premazivanje

U mlako mleko sa kasicicom secera staviti kvasac da nadodje.
U ciniju za mesenje sipati deo brasna,nadosao kvasac,so,ostatak secera,ulje i jogurt,pa u pocetku testo mesiti sa varjacom.Uz dodavanje ostatka brasna umesiti testo,pa ga pokriti i ostaviti 1h na toplom da nadodje.
Uskislo testo podeliti na 14 jufkica i od svake praviti pletenicu.
Meddina je svaku  jufkicu podelila na 3 dela,pa plela pletenice.Ja ih pletem drugacije.Podelim jufku na 2 dela,napravim krst,pa pletem pletenicu.Probala sam i njen nacin,ali valjda sam ja vec na moj nacin navikla.Na koji god nacin da ih ispletete, slozite ih u pleh oblozen papirom,pa ih pokrijte i ostavite jos 15min da odmaraju.Pre pecenja premazati ih sa malo mleka,po zelji posuti sa susamom i peci na 200C od 15-20min,u zavisnosti od vase rerne,dok ne dobiju lepu zlatnu boju.


PRIJATNO!




среда, 12. октобар 2011.

FBI rukavice-u gostima kod Sneze Vrtaljice

Istrazivati Snezin blog je pravo uzivanje!!!Toliko lepih recepata.Jako je tesko odluciti se sta prvo probati.Meni je za oko zapala ova prelepa Pogaca sa sirom jer je veoma slicna pogaci koju ja pravim pod nazivom Bugarska pogaca. Podseca i na proju po ukusu.A sto se tice hladjenja,nema potrebe,jer se u veoma kratkom periodu pojede koliko je ukusna.:)))


Recept za ovu divnu pogacu mozete pronaci ovde.
Ja sam je jedino pekla u djuvecaru,pa je tanja od Snezine:))
Hvala Snezo,idemo dalje:)))

недеља, 09. октобар 2011.

Grčka torta


Kore:
21 belance
30 kasika secera
210gr.mlevenog plazma keksa
210gr.mlevenog pecenog lesnika
1 prasak za pecivo.
Fil:
21 zumance
300gr.secera
1l.mleka
100gr.gustina
4 kasike brasna
1,5 margarin(375gr.)
150gr.krupnije iseckanog lesnika
150gr.izlomljenog plazma keksa
200gr.cokolade.
Puter krem:
125gr.margarina
200gr.prah secera
2 kasike mleka
2 rebra cokolade.
Za ukrasavanje:
1kg.fondana.
Za jednu koru dobro izmutiti 7 belanaca sa 10 kasika secera,pa dodati 70gr.mlevene 
plazme,70gr.mlevenog lesnika i 1/3 praska za pecivo,pa sve polako sjediniti kasikom.Smesu 
sipati u pleh(38x26)oblozen papirom i koru peci na 180C 25min.Na isti nacin napraviti jos 2 
kore.


Za fil posebno izmutiti zumanca sa 200gr.secera,pa ih skuvati na pari.Posebno staviti 
8dcl.mleka sa 100gr.secera da provri,a sa ostatkom  mleka(2dcl.) razmutiti gustin i brasno.Kad 
mleko provri skuvati fil od gustina.Filove kad se ohlade spojiti,pa im dodati prethodno umucen 
margarin.Od fila ostaviti 1/3 za premazivanje torte odgore i okolo,a u 2/3 fila staviti izlomljenu 
plazmu,krupno seckani lesnik i cokoladu iseckanu na kockice.(ja sam koristila 100gr.milka 
haselnuss i 100gr.milka happy cows).


Filovati kora,fil,kora,fil,kora i sa 1/3 ostavljenog fila premazati celu tortu.



Kada se ohladi,tortu premazati sa puter kremom.Za puter krem dobro uciniti margarin sa prah secerom i mlekom,pa na kraju dodati otopljenu cokoladu.


Preko puter krema tortu obloziti sa fondanom po zelji.






среда, 05. октобар 2011.

Starinska pita od praziluka by Maja

Maja je kriva za sve:)))Na nasem okupljanju na Adi,Maja je izmedju divnih djakonija donela i ovu PREDIVNU pitu.Ja sam se odusevila i isplairala da je napravim,ali nisam znala tacno kad.A onda sam krenula na pijace da nabavim SAMO sta mi je potrebno za kecap i zimnicu,kad na jednoj tezgi ugledam prelep praziluk.Pored silnog povrca koje sam sama nosila,zastala sam pored tezge i kupila praziluk,a u blizini i kore.Kada sam dosla kuci,pogadjate sta sam prvo radila:))Pravila sam Majinu Starinsku pitu od praziluka,pa sam tek posle zavrsavala zimnicu.I pravicu je opet i opet i opet....Majo,hvala ti !!!Ko voli,a i ko ne voli praziluk,neka OBAVEZNO proba ovu pitu.:))


Potrebno je:
500gr.kora za pitu
Fil:
600gr.ociscenog praziluka
150ml.ulja
1 kasicica bibera
2 kasicice soli
1 kasicica secera
120gr.pirinca
100ml.vode
Preliv:
5 jaja
1 casa kisele pavlake
1dcl.mleka
1dcl.kisele vode
2 kasike ulja
pola kasicice soli
Za prskanje kora:
50ml.ulja

Za fil sitno iseckati praziluk i dinstati ga na ulju,dok ne omeksa.Zatim dodati opran pirinac,dinstati zajedno jos 5min,pa iskljuciti ringlu,dodati ostale sastojke i poklopiti.Ostaviti tako 20-tak minuta da pirinac nabubri.


Maja je sekla kore na pola,ja nisam jer sam u pakovanju dobila 22 predivne tanke kore.
Pleh nauljiti i staviti prvo dve kore prskajuci ih sa uljem,pa naneti fil.




Svaku sledecu koru prskati sa uljem,a svaku drugu filovati,dok se ne utrosi materijal.Na kraju pitu iseci na kocke.


Izmutiti sastojke za preliv,pa preliti pitu,i ostaviti je jos 15min da upije.


Nakon toga,staviti je da se pece u zagrejanu rernu.Prvih 25min pitu peci na 200C,a zatim smanjiti na 180C i peci je jos 25min.Pita ce strasno da naraste!!!



Posle toga uzivati uz jogurt,pavlaku,pivce,kao sto kaze Maja.

Majo,HVALA ti jos jednom:)))









недеља, 02. октобар 2011.

Paprike za zimu

   
                                                   FILETI OD CRVENE PAPRIKE

Potrebno je:
10kg.neociscene(oko 7kg.ociscene)paprike
250gr.secera
250gr.soli
kasika bibera u zrnu
2 glavice belog luka
1 veza celerovog lisca
1,5 soljica esencije
1 konzervans
1 vinobran.
Papriku preseci na pola da se dobiju fileti,ocistiti je i oprati.
U ciniju pomesati so,secer,biber,beli luk ociscen i isecen na listice,iseckano celerovo lisce,esenciju,konzervans i vinobran.
U vecu posudu staviti ociscenu papriku i preko nje preliti pripremljenu smesu.Ostaviti 24h da odstoji povremeno mesajuci.Nakon toga papriku slagati u plasticnu kofu jednu preko druge ravnajuci je.Preko preliti sa prelivom u kojem je stajala paprika.


PAPRIKE SA ŠARGAREPOM


Potrebno je:
1kg.sargarepe
1 veza persunovog lisca
1 mala soljica soli
2 male soljice secera
2 male soljice ulja
1 rakijska casica esencije
1salicil
oko 50 srednjih paprika.
Sargarepu ocistiti,oprati i izrendati.Dodati joj iseckano persunovo lisce,so,secer,ulje,esenciju i 
salicil,pa sve promesati.Paprike ocistiti i oprati,pa svaku puniti sa kasikom nadeva.Ostaviti ih da 
odstoje tako napunjene 24h,s tim sto ih treba s vremena na vreme izmesati.Nakon 24h.sloziti ih u tegle.





субота, 01. октобар 2011.

Domaći kečap

Potrebno je:
12kg.ociscenog paradajza
2kg.ociscene crvene paprike
150gr.ociscenog crnog luka
300gr.secera
150gr.soli
6 listova lolbera
6 punih kasika origana
1 veza persunovog lisca
1 soljica sirceta(0,7dcl.)
6 kasika senfa
400gr.gustina
2 kesice konzervansa.
Povrce oprati,ocistiti(paradajz,papriku i luk) i samleti u blenderu,pa sipati u veliki lonac.Dodati so,secer,sirce,lolber,origano i persunovo lisce.

Kuvati sve zajedno 1h povremeno mesajuci.

Nakon sat vremena,skuvano povrce procediti kroz cedku(ili gazu).

U posebnu ciniju izmutiti gustin i senf sa par kutlaca kuvanog povrca.

Ostalo procedjeno povrce(kecap) sipati u lonac i staviti da provri.Kad provri,dodati izmucen gustin i senf  i neprekidno mesajuci kuvati kecap jos 20min na blagoj vatri pazeci da ne zagori.Pred kraj dodati i konzervans.

Ostaviti ga da se prohladi,pa ga sipati u flase(mozete i plasticne).Ko voli ljuto,moze dodati i ljute papricice.Od ove mere izadje 8,5l.gustog kecapa.