петак, 25. новембар 2011.

Sitni kolači

Na danasnji dan pre tacno godinu dana pokrenula sam ovaj moj blog.Jako sam srecna zbog toga.Na ovaj nacin sam stekla dosta novih prijatelja.Neki su ostali samo kao "virtuelni",a neke sam zahvaljujuci Maji i njenoj ideji za blog okupljanje upoznala i uzivo.Povodom mog prvog blogrodjendana castim Vas ovim sitnim kolacicima.Neke recepte vec imam na blogu,a neke nove cu ispisati.Hvala Vam:)))


KINDER BAJADERA

DONJI DEO:
150gr.secera
1dcl.vode
50gr.cokolade
125gr.margarina
150gr.mlevenog keksa
150gr.mlevenih oraha
BELI DEO:
125gr.margarina
200gr.mleka u prahu
200gr.secera
0,5dcl.vode
Za donji deo secer istopiti sa vodom,dodati cokoladu i margarin,pa kad se otope skloniti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe.Pleh(18x28)obloziti prozirnom folijom,pa od smese napraviti koru.
Za beli deo staviti secer da se spinuje sa vodom u gust sirup.Za to vreme dobro umutiti mleko u prahu sa margarinom,pa postepeno u tankom mlazu dodavati vruc skuvani sirup muteci mikserom sve vreme.Beli deo odmah naneti na koru.
Ako zelite da dekorisete,otopite stangu crne cokolade,pa poprskati po belom delu,ostaviti da se ohladi,pa iseci na stangle.

BAJADERA
POTREBNO JE:
500gr.secera
15 kasika vode
125gr.margarina
300gr.mlevenog keksa
300gr.mlevenog pecenog lesnika
100gr.cokolade
GLAZURA:
100gr.cokolade
3 kasike ulja
Staviti secer sa vodom da provri, kuvati jos 2min,pa skloniti sa vatre.Tada dodati margarin i mesati da se otopi,pa dodati mleveni keks i lesnike.Sjediniti,pa smesu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati otopljenu cokoladu.Pleh(30x21)obloziti providnom folijom,pa naneti prvo smesu sa cokoladom,pa smesu bez cokolade.Napraviti glazuru od cokolade i preliti.Ako hocete bele sare,otopite stanglu bele cokolade i poprskajte po crnoj dok je jos vruca.
Ovaj recept mi je dala moja draga JOJA i ja joj se punooooo zahvaljujem.Bajadera je SUPER!!


Čar na darDvobojna oblanda i jaffa oblanda.

JAFFA OBLANDA

POTREBNO JE:
400gr.secera
4dcl.mleka
250gr.margarina
100gr.cokolade
600gr.mlevenog keksa
veliko pakovanje jaffa keksa
2 velika lista oblande
Staviti secer,mleko,cokoladu i margarin na tihoj vatri da se otope,pa skloniti i dodati mleveni keks.U originalnom receptu ide 500gr.mlevenog keksa i 100gr.kokosa,ali posto ja ne volim kokos,pravim samo sa mlevenim keksom.
Na prvi list oblande naneti pola fila,poredjati jaffa keks sa cokoladnim delom na dole,naneti drugu polovinu fila,pa odgore staviti drugi list oblande.Preko staviti nesto teze,dok se oblanda ne ohladi i stegne,pa je iseci na parcad.


Rafaelo kuglice,kuglice Ferrero Rocher, Snikers kuglice.

RAFAELO KUGLICE

POTREBNO JE:
1dcl.vode
250gr.secera
125gr.margarina
250gr.mleka u prahu
200gr.kokosa
kokos za valjanje
lesnik za punjenje kuglica
Staviti vodu da provri,pa dodati secer i margarin i mesati dok se ne rastope.Skloniti sa vatre,pa dodati postepeno pomesano mleko u prahu i kokos.Ostaviti da se smesa ohladi,pa praviti kuglice.Kidati male kuglice,rastanjiti ih i njime obloziti po jedan lesnik.Formirati kuglicu,pa uvaljati u kokos.

FERRERO ROCHER

POTREBNO JE:
200gr.nutele(ili tamnog eurokrema)
150gr.lesnika
100gr.lesnik napolitanki
GLAZURA:
100gr.cokolade
3 kasike ulja
50gr.lesnika
Lesnik i napolitanke krupnije samleti,pa pomesati sa nutelom.Od smese praviti kuglice,pa ih ostaviti bar na pola sata u frizider da se ohlade.Tada napraviti glazuru od cokolade,u nju dodati krupnije mleveni lesnik,pa svaku kuglicu uvaljati.
Verujem da je ove kuglice dosta Vas isprobalo,ali sam ispisala recept,da se nadje sve na jednom mestu.
PRIJATNO!!



уторак, 22. новембар 2011.

Reforma


Kore:
24 belanca
40 kasika secera
28 kasika seckanih oraha
12 kasika brasna
8 kasika prezla.
Fil:
24 zumanaca
24 kasika secera
150gr.cokolade
375gr.margarina.
Pre pravljenja torte,orahe prosusiti u rerni,jer ce torta biti ukusnija.
Za jednu koru dobro umutiti 6 belanaca sa 10 kasika secera,dok se ne dobije cvrst sam.Tada dodati 7 kasika seckanih oraha,3 kasike brasna i 2 kasike prezle,pa sve polako sjediniti sa kasikom.Smesu sipati u pleh(38x26)oblozen papirom za pecenje,pa peci koru na 180C oko 25min.Na isti nacin napraviti jos 3 kore,znaci 4 ukupno.


Za fil umutiti zumanca sa secerom,pa ih kuvati na pari oko 15minuta.Tada dodati cokoladu izlomljenu na kockice i kuvati jos 10minuta.Na tacnicu sipati malo fila i proveriti da li je gotov.Ako fil ne curi,gotovo je kuvanje,pa fil ostaviti da se ohladi.Kad se ohladi,sjediniti ga sa prethodno umucenim margarinom.


Filovati:kora,fil,kora..i na kraju celu tortu premazati sa filom.







субота, 19. новембар 2011.

Gabon torta


KORA:
7 belanaca
7 kasika secera
100gr.mlevenih oraha(lesnika)
1 kasika brasna
2 kasike fila
FIL:
21 zumance
300gr.prah secera
500gr.margarina
300gr.cokolade
2dcl.slatke pavlake(ili 100gr.slaga)
Posto se u koru stavljaju po dve kasike fila,potrebno je napraviti prvo fil.Po originalnom receptu,fil se ne kuva na paru,vec se samo izmute sastojci.Ja licno ne volim torte sa "zivim"jajima,pa ga zbog toga obavezno kuvam na pari.
Umutiti zumanca sa prah secerom,pa ih kuvati na pari oko 15min.dok ne pocne fil da se zgusnjava,pa dodati cokoladu na kockice i kuvati jos 10-ak minuta.Da li vam je fil gotov,proverite tako sto cete malo fila staviti na tacnu.Ako ne curi,znaci da je gotov.Kada se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom.
Po originalnom receptu,slatka pavlaka ili slag se dodaju odmah .Ja slatku pavlaku dodajem tek kad filujem tortu.U kore stavljam fil bez slatke pavlake.Dodatno umutim jos i 3dcl.slatke pavlake kao fil II,jer mi je torta tako kremastija,a i volim ukus slatke pavlake.
Za koru umutiti belanca sa secerom,dodati mlevene orahe ili lesnike,1 kasiku brasna i 2 kasike fila,pa sjediniti kasikom.Smesu izliti u pleh (38x26) i peci koru na 200C.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.


Filovati:kora,fil,slatka pavlaka...,pa celu tortu premazati sa cokoladnim filom.


Tortu dekorisati sa slagom po zelji.
P.S.Ja sam ovog puta u fil dodala i 100gr.mlevenih lesnika.





субота, 12. новембар 2011.

FBI rukavice-u gostima kod Ane

U okviru igrice FBI rukavice istrazujemo blog Prstohvat soli od nase drage Ane.Blog joj je pun predivnih recepata i jako je tesko odluciti se sta prvo probati.Ja sam zapocela "istragu" sa ovim divnim Vencicima sa medom i recept mozete pronaci ovde.


Nasi utisci su takvi,da sam odmah pravila duplu meru :))))Ostalo je samo jos par komada:)))Ja jedino cekam Anu da postavi recept i za one predivne kiflice sa okupljanja.


Znam da cu vencice cesto praviti,jer nam se svima svidjaju.Mozda cu samo probati da umesto rendane kore limuna,stavim rendanu koru pomorandze,cisto da vidim kakav je ukus.

Sta da ti kazem Ana,a sto nisam vec vise puta?
SJAJNA SI!!!!Imas divne i recepte i slike koje ih prate.Odusevljena sam tvojim blogom,rado ga posecujem, i glasala sam za njega.Drago mi je sto sam imala priliku i da te licno upoznam.
Idemo dalje...:))


петак, 04. новембар 2011.

KuVarijacije:Nana Anine kiflice sa sirom

U ovomesecnoj igrici KuVarijacije izabrali smo da isprobamo ove fantasticne nanine kiflice od nase drage Taci sa bloga U dzaku brasna. Ja sam odmah pravila duplu meru.Jako su nam se dopale i nemam nijednu primedbu,samo reci hvale!!!Sigurno cu ih opet praviti.Testo je meko,divno!!Taci ih je bas lepo opisala:)))Hvala ti draga punooo.:))Originalni recept mozete pronaci ovde.


Evo jos slicica sa postupkom rada.:))

Umesiti testo i ostaviti ga da udvostruci svoj volumen.
Posto sam pravila duplu meru,testo sam podelila na 16 jukica.Jednu jufkicu premazala sa margarinom i preklopila je sa drugom nenamazanom jufkicom.Dobila sam 8 krugova.Svaki sam jos malko rasklagijala,isekla 8 trouglova,nanela fil i umotala,s tim sto se testo "tegli" prilikom uvijanja kiflice.
Slagati ih u pleh oblozen papirom,premazati ih sa dobro umucenim belancima,posuti po zelji sa kimom,susamom ili bez icega(kao ja jedan pleh) i odgore staviti po kockicu margarina.
Kiflice peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 20min(pecenje uskladite prema vasoj rerni).


Draga Taci,moji ukucani i ja smo zadovoljni rezultatom:)))