субота, 31. децембар 2011.

Posna plazma-lešnik torta


Kora(sastojci za jednu koru):
50gr.mlevenog posnog plazma keksa
50gr.mlevenih lesnika
100gr.brasna
2dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
5 kasika secera
1 kasika praska za pecivo.
Fil:
1l.posnog mleka od soje(ili palminog mleka)
10 kasika secera
4 pudinga od lesnika
250gr.margarina
2dcl.posne slatke pavlake
100gr.krupno mlevenih lesnika
150gr.krupno mlevene posne plazme.
Odgore:
3dcl.posne slatke pavlake
2 rebra posne cokolade.

U ciniju pomesati brasno,mlevenu plazmu,lesnike,secer  i prasak za pecivo,pa dodati kiselu 
vodu i ulje.Smesu sjediniti sa kasikom i izliti je u pleh(30x20)oblozen papirom za pecenje.Peci 
koru u zagrejanoj rerni na 200C 15 minuta.Na isti nacin ispeci jos 2 kore.


Za fil staviti 8dcl.sojinog mleka da provri sa secerom,a sa ostatakom mleka(2dcl.) razmutiti puding.
U vrijuce mleko skuvati razmucen puding.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i 
prah secerom.Posebno umutiti slatku pavlaku,pa dodati u fil.Na kraju dodati i krupno mlevene 
lesnike i plazmu i sve polako sjediniti sa kasikom.


Filovati kora,fil,kora...


Posebno umutiti posnu slatku pavlaku sa 2 rebra otopljene posne cokolade,pa time premazati 
celu tortu.

SVIMA ZELIM NOVU SRECNU 2012.GODINU I NASTUPAJUCE PRAZNIKE!!!





понедељак, 26. децембар 2011.

Bomba torta


Kore:
21 belance
36 kasika secera
210gr.mlevenog lesnika
210gr.mlevenog plazma keksa
3 kasike brasna
1 prasak za pecivo.
Fil:
21 zumance
300gr.+ 10 kasika secera
1l.mleka
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
500gr.margarina sa ukusom slatke pavlake
100gr.mlevenog plazma keksa
200gr.bele cokolade
200gr.nutele
500ml.slatke pavlake.
Za grilijas:
200gr.secera
200gr.lesnika.

Pre pravljena torte,lesnike kratko osusite u rerni,jer ce vam torta biti ukusnija.

Za jednu koru dobro umutiti 7 belanaca sa 12 kasika secera,pa dodati 70gr.mlevenih lesnika,70gr.mlevenog plazma keksa,1 kasiku brasna i 1/3 praska za pecivo.Sve sjediniti sa kasikom pa smesu izliti u pleh(38x26)oblozen papirom za pecenje i peci koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 25min.Na isti nacin napraviti jos dve kore.

Za grilijas na tihoj vatri istopiti secer do karamel boje,skloniti sa vatre,pa dodati mlevene 
lesnike.Preruciti i nauljeni pleh da se hladi.Kad se ohladi samleti ga u blenderu.

Za fil prvo posebno skuvati zumanca sa 300gr.secera na pari.Kad se fil ohladi umutiti ga sa 250gr.margarina.
Zatim skuvati u 1l.mleka sa 10 kasika secera pudinge.Kad se ohlade,umutiti ih sa drugih 250gr.margarina.Posebno umutiti 200ml.slatke pavlake.
Fil sa zumancima,fil sa pudingom i slatku pavlaku spojiti u jedan fil, pa ga podeliti na 3 dela:
I fil:u 1/3 fila dodati 200gr.nutele i 100gr.mlevenog plazma keksa,
II fil-u 1/3 fila dodati pripremljeni samleveni grilijas od lesnika,
III fil-u 1/3 fila dodati otopljenu belu cokoladu.
Posebno umutiti 300ml.slatke pavlake pa filovati tortu.



Redjati:kora,fil I,1/2slatke pavlake,kora,fil II,2/2 slatke pavlake,kora,pa sa filom III premazati celu tortu.
Ukrasiti je po zelji sa fondanom ili slagom.


Tortu sam sama osmislila:))Zbog bogatog ukusa koje joj daju sastojci,nazvala sam je Bomba torta.

PRIJATNO!


петак, 23. децембар 2011.

Posna voćna torta

Jedna od torti koju sam pravila za svoju slavu,sveti Nikola.


Kora(sastojci za jednu koru):
150gr.brasna
5 kasika secera
2 kasike kakaa
1,5dcl.kisele vode
0,5dcl.ulja
1 kasika praska za pecivo.
Fil I:
1l.multivitaminskog soka(next)
10 kasika secera
4 pudinga od vanile
250gr.margarina.
Fil II:
500ml.slatke pavlake.
Jos je potrebno:
1 konzerva ISKA kompota-mesano voce.

U ciniju sipati brasno,secer,kakao i prasak za pecivo,promesati,pa dodati ulje i kiselu vodu i 
sjediniti sa kasikom.Smesu izliti u pleh(30x20) oblozen papirom i peci koru u zagrejanoj rerni 
na 200C  oko 15min.Na isti nacin ispeci jos dve kore.



Za fil I puding razmutiti sa 2dcl.soka,a ostatak soka staviti da provri sa secerom,pa u njemu 
skuvati pripremljen puding.Kada se fil ohladi,dodati mu umucen margarin,pa sve sjediniti.


Pre filovanja torte voce ocediti u cediljki,a sok sacuvati za prskanje kora.Dobicete oko 
3dcl.soka.
Za fil II umutiti slatku pavlaku,pa filovati tortu.


Staviti prvu koru na tacnu,poprskati je sa 1dcl.soka iz kompota,pa naneti 1/3 fila I.Preko fila 
poredjati pola kolicine voca iz kompota,pa preko naneti 1/3 slatke pavlake.Naneti zatim drugu 
koru,poprskati je,naneti 2/3 fila I,voce,pa 2/3 slatke pavlake.Odgore staviti trecu koru,poprskati 
je,pa sa ostatkom fila I premazati celu tortu.Sa ostatko slatke pavlake dekorisati tortu po zelji.


четвртак, 22. децембар 2011.

Štangle sa suvim šljivama


Donji deo:
1dcl.vode
150gr.secera
125gr.margarina
150gr.mlevenog keksa
200gr.mlevenih oraha
Gornji deo:
2dcl.vode
200gr.secera
500gr.suvih sljiva
100gr.mlevenog keksa
150gr.mlevenih oraha
3 kasike ruma.
Glazura:
150gr.bele cokolade
5 kasika ulja
cokoladne mrvice za dekoraciju.

Za donji deo staviti secer da se samo otopi sa vodom,pa dodati margarin,mesati dok se ne istopi,pa skloniti sa vatre.Tada dodati mleveni keks i mlevene orahe i promesati.Pleh(30x20) obloziti sa providnom folijom,pa izruci smesu i formirati koru.

Za gornji deo prvo na masini za meso samleti suve sljive,pa ih zajedno sa secerom i vodom kuvati 10minuta.Tada skloniti sa vatre,pa dodati mlevene orahe,mleveni keks i rum i promesati,pa smesu sipati preko formirane kore.

Preko smese od suvih sljiva preliti glazuru od bele cokolade,pa poprskati sa cokoladnim mrvicama radi dekoracije.


среда, 07. децембар 2011.

Posne krofne sa čokoladom


Potrebno je:
3dcl.vode
2dcl.biljnog mleka(sojinog ili palminog)
1 kvasac
oko 1kg.brasna
1 kasicica soli
5 kasika secera
1dcl.ulja
ribana kora od jednog limuna
150gr.posne cokolade za punjenje
prah secer za posipanje.
Za przenje:
500gr.palmine masti
2dcl.ulja.
U mlako mleko sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,secer,ulje,naribanu koricu limuna i nadosao kvasac,pa 
testo u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i mlake vode testo 
umesiti rukom i ostaviti ga 45 minuta da nadodje.U toku tih 45minuta testo dva puta premesiti
(na 15minuta).

Uskislo testo izruciti na pobrasnjenu podlogu,pa rastanjiti oklagijom debljine 5mm.Vaditi 
krugove modlom za krofne ili casom.Na jedan krug staviti kockicu cokolade,ivice premazati sa 
malo vode,pa odgore staviti drugi krug.Prstima spojiti ivice.Ivice se premazuju vodom,da bi se 
krugovi lepo spojili,da fil ne bi cureo.Gotove krofne redjati na carsav,pokriti ih i ostaviti jos 
15min da odmaraju.


Za to vreme staviti da se ugreju palmina mast i ulje na srednju temperaturu.Ulje ne treba biti 
jako ugrejano da krofne prilikom przenja ne bi izgorele,a unutra ostale zive.

Kada se mast ugrejala spustati krofne tako da odgore dodje strana na kojoj su "lezale" i prelivati 
ih odgore sa mascu.Kada se ispece donja strana,preokrenuti krofnu.


Gotove stavljati prvo na 
salvet,da bi se upio visak masnoce,pa ih onda stavljati na tacnu.Pred sluzenje ih posuti sa prah 
secerom i uzivati!





петак, 02. децембар 2011.

Kikiriki kocke


Kora:
5 belanaca
100gr.secera
100gr.neslanog mlevenog kikirikija
1 kasika prezle.
Grilijas:
100gr.secera
100gr.neslanog kikirikija
Fil:
5 zumanaca
10 kasika secera
0,5l.mleka
2 pudinga od vanile
150gr.margarina
100gr.prah secera
Glazura:
100gr.cokolade
3 kasike ulja
50gr.krupnije mlevenog kikirikija za posipanje.

Za koru dobro umutiti belanca sa secerom,dodati kikiriki i prezle,promesati kasikom,pa smesu izliti u
pleh(30x20)oblozen papirom i peci koru na 180C oko 25min.


Dok se kora pece pripremiti grilijas.Na tihoj vatri otopiti secer do karamel boje,dodati kikiriki,pa 
smesu   izruciti na dasku da se ohladi.Kad se ohladi, usitniti grilijas sa tuckom za meso,tako da 
bude krupniji.
Za fil umutiti zumanca i puding sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka(3dcl.) staviti da provri sa 
secerom.U vrijuce mleko skuvati smesu od zumanaca i pudinga.Posebno umutiti margarin sa 
prah secerom,pa ga sjediniti sa ohladjenim filom i grilijasem od kikirikija.


Na koru naneti sav fil i poravnati.
Napraviti glazuru od cokolade,pa je preliti preko fila i odgore posuti krupnije mleveni kikiriki.
Ostaviti da se kolac ohladi,pa ga iseci na male kocke(3x3).



четвртак, 01. децембар 2011.

SAJAM HRANE U BEOGRADU 2011

U utorak 29.11 posetila sam sajam hrane.Tamo sam imala srecu da upoznam jednu od nasih blog prijateljica OLJU sa bloga http://slatkisvet.blogspot.com/. Olja,jako mi je drago sto sam te upoznala!!!!!Sada znam jos jednu uzivo blog prijateljicu.Jako mi se svidela tvoja torta,ali tvoj rad verujem da znaju mnogi koji prate tvoj blog.Necu vam pisati utiske sa sajma,vec cu vam samo preneti atmosferu sa slikama.Ove godine,nije bio tako veliki i nije bilo bas punoooo djakonija kao sto sam ocekivala.Probala sam jedne predivne stanglice sa suvim sljivama.Recept nisam dobila,ali se nadam kada budem probala sama da ih napravim,da cu pogoditi sastojke.Uradjena je na fazon bajadere.Ja nisam ljubitelj suvih sljiva,ali su me ove stanglice osvojile ukusom.Cim ih napravim,podelicu ih sa vama:)))