петак, 27. јануар 2012.

Lešnik kocke




Kora:
6 belanaca
12 kasika secera
50gr.coko plazme
50gr.mlevenih lesnika
2 kasike prezle
1 kasicica praska za pecivo
1 kasika kakaa.
Fil:6 zumanaca
10 kasika secera
2dcl.mleka
1 puding sa ukusom slatke pavlake
125gr.margarina
100gr.krupnije mlevenog lesnika
100gr.cokolade schogetten with hazelnuts.
Glazura:
150gr.cokolade
4 kasike ulja
30gr.krupnije mlevenog lesnika za posipanje.

Za koru dobro umutiti belanca sa secerom,dodati mlevenu coko plazmu,mlevene lesnike,kakao,prezle i prasak za pecivo.Smesu sjediniti polako sa kasikom pa izliti u pleh oblozen papirom(30x20) i peci koru u zagrejanu rernu na 180C 25min.

Za to vreme pripremati fil.Izmutiti zumanca sa secerom,praskom za puding i mlekom,pa skuvati fil na pari.Kad se ohladi sjediniti ga sa umucenim margarinom.Dodati krupnije mlevene lesnike i cokoladu iseckanu na kockice,pa sjediniti sa kasikom.Pripremljen fil premazati preko prohladjene kore.

Odgore preliti sa glazurom,pa poprskati sa krupnije seckanim lesnikom.Kad se ohladi,kolac seci
na kockice3x3.

уторак, 24. јануар 2012.

Pogača


Potrebno je:
oko 1kg.brasna
2,5dcl.mleka
2,5dcl.vode
1(40gr.)kvasac
1dcl.ulja
3 kasike secera
1 kasika soli
1 prasak za pecivo
200gr.margarina za premazivanje
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje.

U 2,5dcl.mlakog mleka sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju sipati deo brasna,so,secer,prasak za pecivo,ulje i nadosao kvasac,pa u pocetku testo 
mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i mlake vode umesiti testo.Pokriti ga i ostaviti na toplom 30min da kisne.

Uskislo testo podeliti na 5 delova i od svakog formirati jufkicu.Jufkice rastanjiti velicine plitkog 
tanjira.Cetiri jufkice premazati sa margarinom,a petu ostaviti nenamazanu.Namazane jufkice 
slagati jednu preko druge,a odgore staviti petu nenamazanu,pa ih pokriti i ostaviti 15min.


Nakon toga dobijeni krug tanje rasklagijati.Oko kruga izrezati prsten sirine 2 prsta.Unutrasnji 
krug izrezati na 4 dela,a svaku cetvrtinu na jos 6 delova.Dobice se 24 kiflice.



Kiflice uvijati duz jedne strane,pa siru dobijenu stranu stavljati duz oblozenog okruglog pleha(28cm.)u 
krug.Prsten iseci na 6 delova,pa svaki uviti.Njih sloziti u sredinu pleha.Pripremljenu pogacu 
pokriti i ostaviti na toplom 1h.da odmara.


Rernu zagrejati na 220C.Pogacu premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i staviti da se 
pece.Nakon 20min,temperaturu smanjiti na 200C i peci jos 25min(ukupno oko 45min).


среда, 18. јануар 2012.

Slane kocke



Kora:
4 jaja
2dcl.jogurta
solja(od2dcl.)brasna
pola kasicice soli
pola kesice praska za pecivo.
Fil:
1 struk praziluka(beli deo)
1 sargarepa
400gr.pileceg belog mesa
250gr.feta sira
1dcl.kisele pavlake
3 kasike majoneza
ulje,so,biber,zacin.
Odgore:
1dcl.kisele pavlake
3 kasike majoneza
200gr.kackavalja.

Za koru odvojiti belanca od zumanaca.Zumanca umutiti,posoliti,pa dodati jogurt,brasno pomesano sa praskom za pecivo,promesati i na kraju dodati cvrsto ulupan sneg od belanaca.Smesu izliti u pleh(30x20)oblozen papirom i peci koru na 200C 20min.

Za fil sitno iseckati beli deo praziluka,sargarepu izrendati,a belo meso iseckati na kockice,pa na malo ulja dinstati.Zaciniti po ukusu.Feta sir izgnjeciti,dodati pavlaku,majonez i prohladjeno prodinstano meso.Sve sjediniti,pa namazati preko ohladjene kore.

Posebno razmutiti 1dcl.kisele pavlake sa majonezom,pa premazati preko fila.Odgore narendati kackavalj.



понедељак, 16. јануар 2012.

Posni rolati


Potrebno je:
1kg.fileta somovine
500gr.fileta oslica
300gr.obarenog pirinca
1 veci struk praziluka
1 veca glavica crnog luka
5 cena belog luka
so,biber,zacin
1 kasicica sode bikarbone
2 fileta pecene crvene paprike
200gr.posnog dimnjenog kackavalja
300gr.pecuraka
ulje.

Crni luk i praziluk ocistiti,sitno iseckati i na malo ulja prodinstati.Za to vreme na masini za meso samleti filete somovine i oslica.
U ciniju pomesati mlevenu ribu,prodinstani luk,beli luk usinjen na presu za luk,bareni 
pirinac,sodu bikarbonu,zacini po ukusu,pa sve sjediniti.Ostaviti u frizider bar na 2 sata(moze i 
preko noci).
Pecurke iseckati na sitno i prodinstati ih na malo ulja,posoliti ih i pobiberiti.
Smesu od ribe podeliti na 3 dela za tri rolata.
Na pouljenu foliju od prve smese od ribe formirati koru,pa na jedan kraj naneti pecurke i uz pomoc folije formirati rolat.Na isti nacin napraviti i druga dva rolata.Jedan puniti sa filetima pecene paprike a drugi sa dimnjenim posnim kackavaljem.
U pleh za pecenje sipati malo ulja i vode i sloziti uvijene rolate.Peci ih u zagrejanoj rerni na 
220C 1h.Nakon toga rolate odviti i ostaviti ih jos 30minuta da se peku da dobiju lepu koricu.Sluziti uz krompir salatu ili pasulj prebranac,po zelji.


понедељак, 9. јануар 2012.

Posna krem čorba


Potrebno je:
2 veca struka praziluka
2 vece glavice crnog luka
300gr.korena celera
200gr.paskanata
300gr+200gr.sargarepe
500gr.tikvica
450gr.graska
100gr.komadica soje
500gr.fileta somovine
100gr.obarenog pirinca
persunovo i celerovo lisce
lolber
2 povrtne kocke za supu
3 kasike palmine masti
so,biber,zacin
1 limun.

Povrce ocistiti i iseci na komade.U serpu staviti luk,praziluk,celer,paskanat,300gr.sargarepe i 
tikvice,naliti sa 1l.vode i kuvati 30min da povrce omeksa.Za to vreme staviti 1l.vode da provri sa 
vegetom i u njoj kratko kuvati komadice soje.
Filete somovine iseckati na male kockice i na 3 kasike palmine masti staviti da se proprze.Pred 
kraj u somovinu dodati i ocedjene kockice soje.Vodu ne bacati,ostaviti je.
Skuvano povrce izmiksirati u blenderu ili sa stapnim mikserom,pa dodati 200gr.sargarepe 
iseckane na male kockice,grasak,kocke za supu,zacine po ukusu i persunovo i celerovo 
lisce,lolber,naliti sa vodom u kojoj se kuvala soja,pa poklopiti i kuvati jos 30minuta,povremeno mesajuci.


Nakon toga dodati pripremljenu soju i somovinu zajedno sa masnocom,obareni pirinac,naliti sa 3l.vode i ostaviti da provri,jos jedno 30min.


Na kraju u corbu dodati sitno iseckan limun zajedno sa korom.