недеља, 29. април 2012.

Čokoladna torta


Kora(sastojci za jednu koru):
4 jaja
100gr.secera
1/3 margarina
100gr.cokolade
60gr.mlevenog plazma keksa
2 kasike brasna.
FilI:
8jaja
200gr.secera
200gr.cokolade
250gr.margarina,
200gr.nutele,
100gr.mlevenog plazma keksa,
100gr.mlevenih pecenih lesnika.
Fil II:
400ml.slatke pavlake.

Prvo odvojiti zumanca i belanca.Posebno umutiti belanca.U drugoj ciniji umutiti zumanca sa secerom,margarinom i otopljenom cokoladom,pa dodati mleveni plazma keks i brasno.Na kraju dodati i umucena belanca,polako sjediniti sa kasikom,pa smesu izliti u pleh(38x26)oblozen papirom i peci koru na 180C oko 20min.Na isti nacin napraviti jos dve kore.

Za fil I umutiti jaja sa secerom,pa ih kuvati na pari.Pred kraj kuvanja dodati i cokoladu,pa skuvati fil.Kada se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa dodati nutelu i mlevenu plazmu i lesnike.

Za fil II umutiti slatku pavlaku,pa filovati tortu.

Filovati:kora,fil I,fil II,kora...Zavrsiti sa slatkom pavlakom.




уторак, 24. април 2012.

Griz kocke


Testo:
oko 550gr.brasna
2 jaja
160gr.masti
160gr.secera
1 prasak za pecivo
0,7dcl.mleka
3 kasike kakaa.
Fil:
1l.mleka
10 kasika secera
10 kasika griza
250gr.margarina
200gr.prah secera
200gr.mlevenih pecenih lesnika.
Glazura:
150gr.cokolade
4 kasike ulja.

Mikserom dobro uciniti jaja,secer i mast,pa uz postepeno dodavanje mleka i brasna pomesanog sa praskom za pecivo i kakaom umesiti testo.Podeliti ga na 4 jufkice.Svaku jufkicu rasklagijati na papir za pecenje velicine pleha(35x25) i peci kore na poledjini pleha.

Za fil staviti mleko sa secerom da provri,pa u njemu skuvati griz.Kada se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i prah secerom.Na kraju dodati i mlevene lesnike.Ovim filom filovati kore.Na zadnju koru staviti glazuru od cokolade.



уторак, 17. април 2012.

"MARS" torta


Kore:
18 belanaca
450gr.secera
300gr.krupnije mlevenih lesnika
6 kasika brasna
1 prasak za pecivo.
FIL I:
200gr.secera
5dcl.mleka
18 zumanaca
2 pudinga od karamele
250gr.margarina
200gr.prah 
secera
2dcl.slatke pavlake.
FIL II:
3dcl.slatke pavlake
5 MARS cokoladica.


Za jednu koru dobro umutiti 6 belanaca sa 150gr.secera.Zatim dodati 100gr.krupnije mlevenih lesnika,2 kasike brasna,1/3praska za pecivo,pa sjediniti polako sa kasikom.Smesu izliti u pleh(35x25) oblozen papirom i peci koru u zagrejanoj rerni na 180C 25min.Na isti nacin napraviiti jos 2 kore.

Za fil I staviti samo secer u serpu na blagoj temperaturi da se karamelizuje.Tada dodati 4dcl.mleka i ostaviti da se secer otopi i mleko krene da vri.Posebno izmutiti 18 zumanaca i 2 pudinga sa 1dcl.mleka,pa ovu smesu skuvati u vrijuce mleko.Ostaviti da se fil ohladi,pa ga sjediniti sa umucenim margarinom i prah secerom.Na kraju umutiti i 2dcl.slatke pavlake,pa je dodati u fil.

Za fil II umutiti 3dcl.slatke pavlake,pa u nju dodati sitno iseckane MARS cokoladice.

Filoati:kora,fil I,fil II,kora...Ukrasiti po zelji.


недеља, 15. април 2012.

Uskršnja pletenica


Na danasnji Vaskrs sveti nek Vam od Boga sreca doleti,
da u Vas dom  uvek veselje blista,
svakoga dana pa i na VASKRSENJE SVETOGA HRISTA.
HRISTOS VASKRESE!!!

POTREBNO JE:
500gr.brasna
20gr.kvasca
1,5 kasika secera
1 kasika soli
1dcl.mleka
1,5dcl.jogurta
1 kasika pavlake
1 jaje
0,5dcl.ulja
ZA PREMAZIVANJE:
3 kasike margarina za mazanje(npr."dobro jutro")
1 jaje
susam za posipanje

U mlako mleko sa kasicicom brasna i secera staviti kvasac da nadodje.

U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so secer,ulje,jaje,pavlaku i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Uz dodavanje smlacenog jogurta i ostatka brasna umesiti testo,pa ga ostaviti 30min da kisne.
Uskislo testo rasklagijati u oblik pravougaonika,pa ga premazati sa margarinom,a zatim iseci na 3 jednake lente po duzini.Svaku lentu uviti kao rolat,ukupno 3,pa od njih isplesti pletenicu.Staviti je u podmazan okrugao pleh,pokriti i ostaviti 20min da odmara.

Rernu zagrejati na 200C.pletenicu premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i peci u zagrejanoj rerni oko 30min.