недеља, 29. јул 2012.

Susam piletina sa povrćem




Potrebno je:
500gr.pileceg belog mesa
2 crvene paprike
2 zelene babure paprike
2 vece sargarepe
1 tikvica
1 veca glavica crnog luka
200gr.crvenog kupusa
200gr.zelenog kupusa
so,biber,zacin
1 kasika soja sosa
1 kasika aceto balsamico
2 kasike susama
1 kasicica djumbira u prahu
1 kasicica safrana u prahu
1 i po solja pirinca
3 solje vode
ulje.


Belo meso iseckati na sitne kockice,posoliti,pobiberiti,dodati zacin,susam,soja sos,aceto
balsamico,djumbir i malo ulja.Ostaviti ga tako u marinadi bar 30min.


Povrce ocistiti i iseckati na stapice.

Pirinac oprati iz vise voda,pa ga staviti u vrijucu vodu da se kuva.Kada je skuvan posoliti
ga,pobiberiti,dodati zacin i safran,pa ga poklopiti.


U voku ili zepter tiganju zagrejati malo ulja,pa na jacoj temperaturi prvo posebno ispeci
marinirano belo meso.Kada je gotovo izvaditi ga i ostaviti na toplom.


U istom tiganju dodati prvo iseckan luk,pa ga kratko peci,2min,mesajuci.Zatim dodavati na
svaka 2minuta sargarepu,pa paprike,kupus i na kraju tikvice.Sve zajedno dinstati na jacoj 
temperaturi 15min.Na kraju vratiti i ispeceno belo meso,pa sve zajedno kratko prokrckati.Sluziti 
uz pirinac sa safranom.

субота, 7. јул 2012.

Banana kocke

Zelim sve da vas pocastim.Stariji sin mi je upisao srednju skolu,elektrotehnicar telekomunikacije i jako sam srecna:))))


Kora(sastojci za jednu koru):
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
3 kasike mlevenih lesnika
kasike mleka
3 kasike ulja
3 kasike cokolade u prahu.
Fil:
1kg banana
300gr.slaga.
Za premazivanje torte:
2dcl.slatke pavlake.

Za jednu koru penasto umutiti jaja sa secerom,pa tek onda dodati ostale sastojke.Smesu sjediniti polako sa kasikom,pa izliti u pleh(35x25)oblozen papirom i peci koru u zagrejanoj rerni na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.

Za fil prvo oljustiti banane i izgnjeciti ih viljuskom.Dodati ih u prah za slag,pa onda zajedno izmutiti.

Filovati:kora,1/3fila,kora...I gornju koru premazati sa 1/3 fila,pa onda celu tortu premazati sa umucenom slatkom pavlakom.



недеља, 1. јул 2012.

Paradajz čorba


Potrebno je;
1 veca glavica crnog luka
2 mlade sargarepe
1 manja tikvica
1 manji koren celera
200gr.mlevenog mesa
1 kasika masti
1 govedja kocka za supu
3dcl.kuvanog paradajza
8dcl.vode
50gr.sitnije testenine(skoljkica)
so,biber,zacin
persunovo i celerovo lisce
lolber.

Povrce ocistiti i oprati,pa crni luk sitno iseckati,a celer,sargarepu i tikvicu izrendati na krupno rende.Staviti u serpu,dodati mleveno meso,mast,naliti sa 1dcl.vode,pa staviti da se dinsta oko 30min,povremeno mesajuci.Zatim dodati kocku,lolber,zaciniti po ukusu,dodati sitno seckano persunovo i celerovo lisce,pa naliti sa kuvanim paradajzom i vodom i ostaviti da provri.Tada dodati i testeninu,pa kuvati jos 15-ak minuta.


Idealna corbica za ove dane...Moze se sluziti i kao kompletan obrok,jer ima i mesa i povrca u njoj...
                                                               PRIJATNO!