понедељак, 20. август 2012.

Reforma sa lešnicima




Kore:
24 belanca
40 kasika secera
400gr.krupnije mlevenih lesnika
8 kasika brasna
8 kasika prezli.
Fil:
24 zumanca
2 jaja
30 kasika secera
400gr.cokolade
500gr.margarina
150gr.krupnije mlevenih lesnika za posipanje.

Za jednu koru dobro umutiti 6 belanaca sa 10 kasika secera.Zatim dodati 100gr.krupnije mlevenih lesnika,2 kasike brasna i 2 kasike prezli.Polako sve sjediniti sa kasikom,pa smesu izliti u pleh(38x26)oblozen papirom i peci koru u pzagrejanoj rerni na 180C 25min.Na isti nacin napraviti jos 3 kore(4 ukupno).

Za fil umutiti zumanca i jaja sa secerom,pa ih kuvati na pari.Pred kraj kuvanja,dodati cokoladu izlomljenu na kocke.Ostaviti da se fil ohladi,pa ga sjediniti sa prethodno umucenim margarinom.

Filovati:kora,fil,kora...Celu tortu premazati za filom,pa odgore posuti krupnije seckani lesnik.

четвртак, 9. август 2012.

Orahovača


Potrebno je:
30 zelenih orascica
1l.rakije
1,5kg.secera
2 ekstrata ruma
2l.crnog vina.

U 1l.rakije potopiti oprane mlade zelene orahe i ostaviti ih da tako stoje 40 dana.Nakon 40 dana izvaditi orahe,pa u rakiju dodati secer,ekstrat ruma i crno vino.Flasu u toku dana povremeno promuckati da bi se otopio secer,pa tek onda razliti orahovacu u flase.Od ove kolicine se dobije 4l.orahovace.

P.S.Recept sam dobila od moje drage drugarice Dace i hvala joj punooooo!!!Mi smo odusevljeni.Savetujem Vam da odmah pravite duplu meru.:)))


недеља, 5. август 2012.

Teleća čorba(2)


Potrebno je:
500gr.teletine od buta
2 glavice crnog luka
1 sargarepa
1 persun
1 paskanat
1 manji koren celera
2 krompira
100gr.graska
2 kasike masti
persunovo i celerovo lisce
lolber
govedja kocka za supu
1 kasicica soli
1 kasicica bibera
1 kasicica suvog zacina
2 kasike brasna
2dcl.kisele pavlake
1 zumance
1 limun
malo ulja.

U serpu staviti mast,sitno iseckano meso i sitno iseckan crni luk,pa dinstati 15min uz povremeno dolivanje vode.
Za to vreme ostatak povrca ocistiti i iseckati na sitne kockice,pa i njega ubaciti u serpu.Dodati,so,biber,zacin,sitno seckano persunovo i celerovo lisce,2dcl.vode,pa na laganoj vatri dinstati jos 1h.
Kada se sve lepo udinstalo,naliti 2l.vode,staviti lolber i kocku za supu,pa ostaviti corbu da provri.
U tiganju na malo ulja sa 2 kasike brasna napraviti belu zaprsku,pa njome zaprziti corbu.Kuvati je jos 10minuta.
Posebno umutiti kiselu pavlaku i zumance sa malo corbe i dodati pred kraj,samo da provri.Sluziti uz kockice limuna.


петак, 3. август 2012.

Djuveč


Potrebno je:
500gr.svinjskog mesa
2 glavice crnog luka
2 sargarepe
100gr.kukuruza secerca
100gr.graska
5 paradajza
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 solja pirinca
2 solje vode
1 kasika masti
so,biber,zacin
1 kasicica secera
persunovo lisce,lolber,malo ulja.

Staviti dve solje vode  da provre,dodati malo soli,ulja i pirinac opran iz vise voda,pa ga kuvati na blagoj vatri 10min,a zatim ga poklopiti i ostaviti.

U serpu staviti mast,dodati grasak,kukuruz secerac,sitno iseckan crni luk,meso iseceno na vece kocke i sargarepu isecenu na kockice,pa zajedno dinstati 15-ak minuta.Za to vreme paradajz oljustiti i iseckati na kockice.Takodje i paprike ocistiti i iseckati na kockice.U serpu dodati pripremljene paprike i paradajz,zaciniti po ukusu,dodati secer,seckano persunovo lisce,pa dinstati jos 45 minuta.

Vatrostalnu posudu namazati sa malo ulja,pa u nju sipati prodinstano povrce,meso,lolber i obaren pirinac,pa sve sjediniti.Zapeci 30minuta u zagrejanoj rerni na 220C.