уторак, 25. септембар 2012.

Torta sa višnjama


Kore:
9 jaja
9 kasika secera
3 kasike brasna
6 kasika kakaa.
Fil I:
9dcl.vode
12 kasika secera
1kg.visanja
3 pudinga od vanile.
Fil II:
500ml.slatke pavlake.

Za jednu koru dobro umutiti 3 belanca sa 3 kasike secera,pa dodavati jedno po jedno zumance(3).Na kraju dodati 1 kasiku brasna i 2 kasike kakaa,pa smesu polako sjediniti sa kasikom.Izliti u pleh(38x26)oblozen papirom i peci u zagrejanoj rerni na 200C 10minuta.Na isti nacin napraviti jos 2 kore(3 ukupno).

Za fil I staviti 8dcl.vode,12 kasika secera i visnje da provre.Sa ostatkom vode(1dcl.)razmutiti puding.Kada voda gde su visnje provri,izvaditi visnje i 1,5dcl dobijenog soka za prskanje kora.U ostatak skuvati razmuceni puding,pa na kraju vratiti izvadjene visnje.Ostaviti da se ovaj fil prohladi.

Za fil II umutiti slatku pavlaku.

Filovati:kora,poprskati je sa 0,5dcl.dobijenog soka od visanja,1/3 fila I,1/3 fila II,kora...Celu tortu premazati sa ostatkom(1/3)fila II,pa odgore na krupno narendati malo cokolade radi dekoracije.


субота, 15. септембар 2012.

Lešnik -napolitanka torta


KoreI i III:
12 belanaca
24 kasike secera
200gr.mlevenih lesnika
2 kasike brasna
2 kasike prezli.
Kora II:
6 belanaca
100gr.secera
1 puding sa ukusom slatke pavlake.
Fil I:
18 zumanaca
250gr.secera
2 pudinga sa ukusom cokolade
500ml.mleka
200gr.cokolade
375gr.margarina
150gr.mlevenih lesnika.
Fil II:
500ml.slatke pavlake
200gr.lesnik napolitanki.
Glazura:
150gr.cokolade
4 kasike ulja
Dekoracija:
200gr.slaga
2dcl.kisele vode
3 stangle otopljene cokolade
Ferrero Rocher kuglice.

Za koru I dobro izmutiti 6 belanaca sa 12 kasika secera,pa dodati 100gr.mlevenih lesnika,1 kasiku brasna i 1 kasiku prezli.Smesu polako sjediniti kasikom pa izliti u pleh(38x26)obolozen papirom i peci koru u zagrejanoj rerni na 180C 25minuta.Na isti nacin napraviti i koru III.

Za koru II dobro izmutiti 6 belanaca sa secerom,pa dodati prah za puding i polako sjediniti sa kasikom.Smesu sipati u oblozen pleh i peci koru na 180C 20minuta.

Za fil I izmutiti zumanca i prasak za puding sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka(3dcl.)staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko skuvati izmucenu smesu.Pred kraj kuvanja dodati i cokoladu izlomljenu na kockice,pa skuvati fil.Kada se ohladi sjediniti ga sa prethodno umucenim margarinom,pa dodati i mlevene lesnike.

Za fil II umutiti slatku pavlaku(ali da ne bude previse gusta),pa dodati mlevene lesnik napolitanke.

Filovati:koraI,fil I,fil II,kora II,fil I ,fil II,kora III.Sa ostatkom fila I premazati celu tortu.Odgore staviti glazuru od cokolade,a dekorisati sa umucenim slagom u kojem je dodata otopljena cokolada.Radi dekoracije sloziti i Ferrero kuglice.

                                  PRIJATNO!

недеља, 09. септембар 2012.

Korpice sa belim mesom




Testo:
500gr.(oljuscenog )krompira
150gr.sargarepe(2 komada)
150gr.masti
1 jaje
300ml.mleka
40gr.kvasca
1 kasika secera
1 kasika soli
850gr.brasna.
Fil :
200gr.belog mesa
200gr.sitnog sira
3 kasike pavlake
1 jaje
2 kasicice ajvara
3 kasike proprzenog susama.
Za premazivanje:
1 jaje
susam za posipanje.

Krompir i sargarepu oljustiti i obariti.Posebno u serpu obariti belo meso,a susam u tiganju kratko proprziti.
 U lonce smlaciti mleko,pa mu dodati 1 kasiku secera,1 kasiku brasna i izmrvljen kvasac,pa ga ostaviti da nadodje.U ciniju za mesenje sipati mast,jaje i obaren krompir i sargarepu,pa sve izmutiti sa mikserom.Zatim dodati so i uz naizmenicno dodavanje brasna i kvasca sa mlekom umesiti testo.Pokriti ga i ostaviti na toplom da kisne dok ne udvostruci volumen.

Za to vreme pripremiti fil.U ciniju pomesati sitno iseckano obareno belo meso,sitan sir,pavlaku i jaje,pa fil podeliti na pola i u jedan deo dodati ajvar i proprzen susam.

Uskislo testo podeliti na dva dela.

Prvi deo rasklagijati pa vaditi velike krugove.Posebno iz velikih krugova vaditi male krugove da bi smo dobili obruce za velike krugove.Velike krugove premazati sa umucenim jajetom,pa preko staviti pripremljene obruce.Unutrasnjost puniti  filom sa ajvarom.I obruce premazati jajetom,pa posuti susamom.Dok se greje rerna na 220C,ostaviti korpice da miruju,a zatim ih peci oko 20min.

Drugi deo testa takodje rasklagijati,pa vaditi oblik cveta.Kao obruc za cvetove,posebno iz velikog cveta vaditi mali krug.Veliki cvet premazati umucenim jajetom,staviti pripremljene obruce,pa filovati sa drugim filom koji je ostao.Premazati obruce,pa ostaviti korpice da miruju oko 15min(dok se ne zavrsi pecenje prve ture),pa ih peci.Dobice se po 25 korpica od svake vrste.PRIJATNO!