понедељак, 22. октобар 2012.

Pletenice sa bundevom




Obicno testo;
800gr.brasna
2dcl.mleka
2dcl.vode
1 kvasac
3 kasike secera
1 kasika soli
1 jaje
0,7dcl.ulja.
Testo od bundeve:
oko 1600kg.brasna
3dcl.mleka
3dcl.vode
1 kvasac
1 prasak za pecivo
6 kasika secera
1 i po kasika soli
500gr.pirea od bundeve
1dcl.ulja.
Premaz:
400gr.masti
250gr.secera
3 zumanceta
4 kasike cimeta
400gr.suvog grozdja.
Za odgore:
3 belanceta
prah secer za posipanje.

Pre mesenja testa pripremiti prvo pire od bundeve.Bundevu ispeci zajedno sa korom u rernu,pa samleti u multipraktiku ili izgnjeciti.Kada ispecete bundevu odstraniti koru i zapecene delove.Potrebno je oko 800gr.bundeve sa korom.
Za obicno testo staviti kvasac da uskisne sa kasicicom secera i brasna u 2dcl.toplog mleka.
U posebnu solju staviti drugi kvasac sa kasicicom secera i brasna u 3dcl.mleka da nadodje za testo od bundeve.
Za obicno testo u ciniju sipati deo brasna,so,jaje,secer,ulje i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim,uz dodavanje mlake vode i ostatka brasna umesiti testo i ostaviti ga da se udvostruci oko 45min,s tim sto ga treba 2 puta premesiti.
Za testo od bundeve u ciniju sipati deo brasna pomesanog sa praskom za pecivo,so,secer,ulje,jaje,ispasiranu bundevu i nadosao kvasac,pa testo opet u pocetku mesiti sa varjacom,a zatim uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo rukom.Ostaviti i njega da se udvostruci,i njega premesiti 2 puta.
Dok testa odmaraju pripremiti premaz.U ciniju uciniti mast,secer,zumanca i cimet.
Uskisla testa izruciti i podeliti.Obicno testo na 6 jufkica,a testo sa bundevom na 12 jufkica.Za po jednu pletenicu ce vam trebati dva testa od bundeve i jedno obicno.Svaku jufku rasklagijati u pravougaonik,premazati sa punom kasikom premaza,posuti suvim grozdjem,pa urolati.Od dva "narandzasta"i jednog"zutog" rolata isplesti pletenicu.Na isti nacin napraviti i ostalih 5 pletenica,ukupno 6.Pokriti ih i ostaviti da odstoje jos 30min,a zatim ih premazati sa umucenim belancima,pa peci na 200C oko 30min.Ispecene pletenice posuti sa prah secerom.




петак, 5. октобар 2012.

Torta Moskva šnite(2)



Kora(sastojci za jednu koru):
5 belanaca
10 kasika secera
8 kasika mlevenih oraha
1 kasika brasna.
Fil I:
20 zumanaca
300gr.secera
7dcl.mleka
7 kasika gustina
375gr.margarina.
Fil II:
500ml.slatke pavlake.
Jos je potrebno:
150gr.krupnije mlevenih lesnika za posipanje
600gr.ociscenih visanja
1 konzerva ananasa.

Za jednu koru dobro umutiti 5 belanaca sa 10 kasika secera.Onda dodati mlevene orahe i brasno,pa polako smesu sjediniti sa kasikom.Sipati u pleh(38x26)oblozen papirom i peci koru na 180C 25min.Na isti nacin napraviti jos 3 kore,znaci 4 ukupno.

Za fil I izmutiti zumanca i gustin sa 2dcl.mleka,a ostatak mleka(5dcl.) staviti da provri sa secerom.U vrijuce mleko sipati izmucenu smesu pa skuvati fil.Kada se ohladi,sjediniti ga sa prethodno umucenim margarinom.
Za fil II posebno umutiti slatku pavlaku.

Za filovanje dobro ocediti visnje,a ananas iseckati na kockice.

Redjati:kora,fil I,visnje,posuti sa mlevenim lesnikom,slatka pavlaka,kora,fil I,ananas,mleveni lesnik,slatka pavlaka,kora,fil I,ananas i visnje,mleveni lesnici,slatka pavlaka,kora.Sa ostatkom fila I premazati celu tortu.

Ako tortu dekorisete sa fondanom premazite je prvo sa puter kremom.Ili je jednostavno dekorisite sa slagom,po zelji.