недеља, 11. новембар 2012.

Lepinje sa maslinama i belim lukom


Potrebno je:
500gr.brasna+za posipanje
4dcl.mlake vode
20gr.kvasca(pola kockice)
1 kasicica secera
1 kasicica soli
5 kasika maslinovog ulja
100gr.maslina(praznih ili sa paprikom)
5 cena belog luka.

U ciniju za mesenje izdrobiti kvasac,pa ga razmutiti sa malo vode.Zatim dodati svo braso,so secer,ulje i vodu,pa sa varjacom kratko sve sjediniti i ostaviti da kisne na toplom 30minuta.Dobicete "redje"testo.

Za to vreme masline sitno iseckati,a beli luk ocistiti i usitniti na presu.

Nadoslo testo istresti na dobro pobrasnjenu podlogu,par puta ga preklopiti sa spatulom,pa rastanjiti prstima.Odgore naneti iseckane masline i beli luk,pa opet sa spatulom par puta prebacivati testo,i utapkavati prstima kako bi se rasporedile masline i beli luk.Testo onda podeliti na 5 delova za 5 lepinja.U pleh gde ce se peci lepinje staviti papir za pecenje,pa ga premazati sa maslinovim uljem.svaki deo testa rastanjiti ali prstima,ne oklagijom i napraviti lepinju,pa je staviti u pleh.Pokriti i ostaviti jos 15minuta da odmaraju,pa ih peci na 220C oko 20min,dok lepo ne porumene.




недеља, 04. новембар 2012.

Božanstvene kocke




Kora:5 jaja,5 kasika secera,5 kasika brasna,3 kasike kakaa,3 kasike ulja,1 prasak za pecivo.
Preliv za koru:3dcl.vode,300gr.secera.
Fil:500ml.mleka,2 pudinga od vanile,5 zumanaca,10 kasika secera,2dcl.slatke pavlake,100gr.plazma keksa,4 cokoladice"mars".
Glazura:2dcl.slatke pavlake,200gr.cokolade.

Za koru prvo umutiti belanca sa secerom,pa dodavati jedno po jedno zumance.Zatim dodati i ostale sastojke,pa ih polako sjediniti sa kasikom.Smesu izliti u pleh(30x20)oblozen papirom i peci koru na 200C oko 25min.

Za preliv kuvati secer i vodu oko 10min od kad provri na slabijoj vatri.Prohladjenu koru vratiti u pleh u kojem se pekla i preliti sa prohladjenim prelivom.

Za fil staviti 4dcl.mleka da provri sa secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti puding i zumanca,pa ih skuvati u vrijuce mleko.Posebno umutiti 2dcl.slatke pavlake,pa je dodati u prohladjen fil.U fil dodati i izlomljenu plazmu i sitno seckanu "mars"cokoladicu,polako sjediniti sa kasikom,pa premazati preko kore.

Za glazuru staviti na slabijoj temperaturi da se zagreje slatka pavlaka,ne da provri,pa dodati izlomljenu cokoladu.Mesati dok se cokolada ne rastopi,pa priliti preko fila.Ostaviti u frizider da se ohladi i stegne,najbolje preko noci.