недеља, 27. јануар 2013.

Domaće perece




Potrebno je:
1,2kg.brasna
1 kvasac(40gr.)
6dcl.mlake vode
2dcl.ulja
3 kasike secera
1,5 kasika soli.
Za premazivanje:
1 jaje
3 pune kasike brasna
1 kasika soli
oko 1dcl.vode.

U malo mlake vode sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,secer,ulje i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo,pa ga ostaviti na toplom
30min da kisne.

Nakon toga testo podeliti na 20 jufkica.Svaka ce Vam biti od 100gr.Od svake jufkice formirati dugacku traku,pa formirati perecu.Slagati ih u pleh oblozen papirom za pecenje,pa ih pokriti i ostaviti jos 30min da odmaraju.Za to vreme izmutiti jaje za premazivanje.Posebno u cinijicu izmutiti brasno,so i vodu za slani preliv.

Rernu zagrejati na 220C.Svaku perecu premazati sa umucenim jajetom,pa peci 15min.Nakon toga izvaditi iz rerne,preliti svaku sa slanim prelivom i vratiti jos 5minuta da se peku.

субота, 26. јануар 2013.

Kapri kolač



Potrebno je:
2 velika pakovanja piskote za kore
mleko za natapanje piskota.
Fil I:
600gr.jagoda
150gr.secera
2 pudinga od jagode
1dcl.vode.
Fil II:
600ml.mleka
150gr.secera
2 pudinga od vanile
2 ravne kasike gustina
250gr.margarina
100gr.slaga
1dcl.kisele vode.
Fil III:
100gr.cokolade
50gr.margarina
1 jaje,
Fil IV:150gr.slaga
50gr.prah secera
2,5dcl.kisele vode.

Za prvu koru na tacnu poredjati piskote 9x3 i svaku umociti na kratko u mleko.
Za fil I staviti jagode i secer da se kuvaju 10min.Za to vreme izmutiti puding sa vodom,pa ga skuvati u kuvane jagode.Vruc fil naneti odmah na poredjane piskote.
Preko fila I poredjati novi red piskota,9x3,takodje na kratko umocenih u mleko.
Za fil II staviti 5dcl.mleka da provri sa secerom,a sa ostatkom mleka,1dcl.razmutiti puding i gustin,pa ih skuvati u vrijuce mleko.Ostaviti da se fil prohladi,pa za to vreme uciniti margarin i posebno umutiti slag sa kiselom vodom.U prohladjen fil dodati prvo ucinjen margarin,pa smesu sjediniti.Zatim dodati i pripremljen slag,pa na manjoj brzini sve sjediniti.Fil naneti na piskote.
Za fil III na tihoj vatri otopiti margarin i cokoladu.U posebnoj ciniji viljuskom umutiti jaje,pa mu polako dodavati otopljenu cokoladu i margarin,muteci sve vreme viljuskom.Fil naneti preko fila II,pa ga ostaviti na hladno 10minuta da se stegne.
Za fil IV umutiti slag,pa ga naneti preko cokolade.


недеља, 20. јануар 2013.

Reform štangle


Kora(sastojci za jednu koru):
6 belanaca
12 kasika secera
10 kasika mlevenih oraha.
Fil:
12zumanaca
200gr.secera
100gr.cokolade
250gr.margarina.
Glazura:
150gr.cokolade
4 kasike ulja
cokoladne mrvice.

Za jednu koru dobro umutiti belanca sa secerom,pa tek onda dodati mlevene orahe.Smesu polako sjediniti sa kasikom,pa izruciti u pleh(38x26)oblozen papirom i peci koru na 200C 20min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.
Za fil izmutiti zumanca sa secerom,pa ih kuvati na pari oko 20min.Pred kraj kuvanja dodati i izlomljenu cokoladu,pa skuvati fil.Kada se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom.
Filovati:ostaviti 5 kasika posebno.Na prvu koru naneti sav fil,pa preklopiti sa drugom korom.Drugu koru premazati sa ostavljenih 5 kasika fila.Preko fila preliti glazuru od cokolade,pa posuti cokoladne mrvice radi dekoracije.


среда, 16. јануар 2013.

Kiflice sa feta sirom




Potrebno je:
1kg.brasna
2dcl.mleka
2dcl.jogurta
1dcl.vode
1 kvasac
3 kasike secera
1 kasika soli
1dcl.ulja
1 kasika margarina za mazanje(npr.dobro jutro).
Fil:
300gr.feta sira
1 jaje.
Za premazivanje:
1 jaje
susam za posipanje.

U mlako mleko sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.U ciniju za mesenje sipati deo brasna,so,secer,ulje,margarin i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje smlacenog jogurta,mlake vode i ostatka brasna umesiti testo,pa ga ostaviti na toplom da kisne 30minuta.Za to vreme pripremiti fil.Izgnjeciti feta sir i sjediniti ga sa jajetom.

Nadoslo testo podeliti na 40 jufkica.Od svake jufkice formirati elipsu,staviti kasicicu fila,pa uviti kiflu.Slagati ih na pleh oblozen papirom za pecenje,pokriti ih i ostaviti jos 30minuta da odmaraju.Rernu zagrejati na 220C.Svaku kiflicu premazati umucenim jajetom,posuti susamom i peci u zagrejanoj rerni 20min.

среда, 9. јануар 2013.

Milka torta od jagode


Kora(sastojci za jednu koru):
6 belanaca
100gr.secera
50gr.mlevenih oraha
50gr.mlevenih lesnika
2 rebra cokolade.
Fil I:
18 zumanaca
250gr.secera
1l.mleka
3 pudinga od jagode
250gr.margarina
100gr.prah secera
100ml.slatke pavlake
2 MILKA cokolade od jagode.
Fil II:
400ml.slatke pavlake
par kapi arome od jagode.

Za koru dobro umutiti belanca sa secerom.Zatim dodati mlevene orahe i lesnik,rendanu cokoladu,pa polako sjediniti smesu sa kasikom i izliti u pleh(35x25)oblozen papirom za pecenje.Peci koru na 180C 20min.Na isti nacin napraviti jos dve kore.

Za fil I staviti 8dcl.mleka da provri sa secerom,a sa ostatkom mleka(2dcl.)razmutiti zumanca i prah za puding.Ovu smesu skuvati u vrijuce mleko.Kada se prohladi,sjediniti sa prethodno izmucenim margarinom i prah secerom.Posebno umutiti 1dcl.slatke pavlake,pa dodati i nju.Milka cokoladu izrendati na krupno rende,pa sve polako sjediniti.

Za fil II umutiti slatku pavlaku sa par kapi AROME od jagode pa filovati tortu.

Redjati:kora,fil I,fil II,kora...pa celu tortu premazati sa ostatkom fila II.