понедељак, 24. јун 2013.

Krem čorba



Potrebno je:
1 struk praziluka
2 sargarepe
1 paskanat
200gr.korena celera
200gr.karfiola
200gr.brokolija
2l.vode
1dcl.mleka
2 kasike griza
1 kokosija kocka za supu
so,biber,lolber,persunovo i celerovo lisce,ulje.

Praziluk ocistiti,oprati,sitno iseckati,pa ga proprziti na malo ulja.Ostalo povrce ocistiti i oprati.Kada se praziluk proprzi,dodati sargarepu isecenu na kolutove,celer i paskanat na kockice,a brokoli i karfiol iskidane na cvetove,pa naliti sa vodom,poklopiti i kuvati 45min.Tada deo kuvanog povrca(1/3) izvaditi i ostaviti sa strane,a ostatak procediti.Ostatak kuvanog povrca izblendirati sa malo supe.U serpu vratiti izblendirano povrce,procedjenu supu i celo povrce,dodati kocku,so i biber po ukusu i lolber,pa ostaviti da provri.Tada dodati mleko i postepeno griz stalno mesajuci.Ostaviti jos 5minuta da kuva,iskljuciti,pa dodati sitno iseckano persunovo i celerovo lisce.

петак, 21. јун 2013.

уторак, 18. јун 2013.

Nugat torta


Kora(sastojci za jednu koru):
6 belanaca
150gr.secera
100gr.mlevenih pecenih lesnika
3 kasike mlevenog plazma keksa
1 kasika brasna.

Fil I:
18 zumanaca
2 jajata
300gr.secera
250gr.cokolade
250gr.margarina.

Fil II:
350gr.slaga sa ukusom slatke pavlake
4dcl.kisele vode
150gr.mlevenog pecenog lesnika
100gr.bele cokolade
100gr.crne cokolade.

Za koru dobro umutiti belanca sa secerom,pa dodati lesnike,keks i brasno.Polako sjediniti sa spatulom,pa smesu izliti u pleh(35x25)oblozen papirom i peci koru na 200C oko 25min.Na isti nacin napraviti jos dve kore,ukupno tri.

Za fil I umutiti zumanca,2 cela jajata i secer,pa staviti da se kuva na pari.Pred kraj kuvanja dodati i cokoladu i kuvati dok se ne rastopi.Kada se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom.

Za fil II umutiti slag sa kiselom vodom,pa dodati mlevene lesnike,i sitno iseckane cokolade,pa sjedniti.
Filovati:Kora,fil I,fil II,kora...na kraju zavrsiti sa filom II.Tortu dekorisati sa slagom.

P.S.Za fil II sam koristila belu i crnu nugat milku,a Vi mozete koju volite :) PRIJATNO!

четвртак, 6. јун 2013.

Čokoladna torta

Ovu tortu sam pravila svom mladjem sinu za maturu :)



Kora(sastojci za jednu koru):
4 jaja,4 kasike secera
4 kasike mlevenih pecenih lesnika
4 kasike brasna
4 kasike cokolade u prahu
4 kasike mleka
1 kasika ulja
pola kesice praska za pecivo.
Preliv za kore:
2dcl.cokoladnog mleka.
Fil I:
1l.mleka
2 pudinga od cokolade
2 kasike gustina
200gr.secera
200gr.cokolade
150gr,margarina
250gr.mlevenih pecenih lesnika.
Fil II:
5 jaja
300gr.secera
200gr.cokolade
150gr.margarina
5 punih kasika nutele(ili nekog drugog tamnog krema).

Za koru prvo odvojiti belanca od zumanaca.Mutiti belanca,dodati secer,pa jedno po jedno zumance.Zatim dodati i ostale sastojke,polako sjediniti sa spatulom,pa izliti u pleh(35x25)oblozen papirom i peci koru na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos 3 kore,znaci cetiri ukupno.

Za fil I staviti 8dcl,mleka da provri sa secerom,a sa 2dcl.razmutiti prah za puding.U vrijuce mleko skuvati puding,pa pred kraj dodati i cokoladu da se rastopi.Ostaviti da se fil prohladi,pa ga sjediniti sa prethodno umucenim margarinom i mlevenim lesnicima.

Za fil II izmutiti jaja sa secerom,pa ih kuvati na pari,dok se fil ne zgusne.Pred kraj dodati i cokoladu i kuvati dok se ne rastopi.Kada se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i nutelom.

Filovati:kora poprskana sa 0,5dcl.cokoladnog mleka,fil I,kora poprskana,fil II,kora poprskana,fil I,kora poprskana,pa filom II premazati celu tortu.

Mozete je ukrasiti slagom,fondanom ili ogradicama kao ja.Potrebno vam je 250gr.cokolade.