четвртак, 27. јануар 2011.

Perece

Danas je sveti Sava ,dan kada se prave perece.Verujem da svako zna da ih napravi,ali evo kako ih ja pravim za one koji to jos nisu probali:))
POTREBNO JE:
1,5kg.brasna
1 kvasac
1 prasak za pecivo
4dcl.mleka
5 dcl.mlake vode
1,5dcl.ulja
3 kasike secera
1,5 kasika soli
SLANI PRELIV:
2 kasike brasna
1 kasika soli
voda
1 jaje za premazivanje

Staviti kvasac u 2dcl. mlakog mleka sa kasicicom secera i brasna da nadodje.U ciniju sipati deo brasna i prasak za pecivo,pa ih promesati.Zatim dodati so,secer,ulje,nadosao kvasac i uz dodavanje vode i ostatka brasna i mleka zamesiti mekse testo.Ciniju gde ce testo da kisne namazati sa uljem,staviti umeseno testo,pa i njega premazati (oko0,5dcl.ulja).Ostaviti na toplom da kisne dok ne udvostuci svoju zapreminu.
Uskislo testo podeliti na jufke(20kom.).Ja sam od pola pravila perece,a od pola sendvic kifle ,posto moj stariji sin voli kifle.
Od svake jufke napraviti kao glistu,pa formirati perecu.Sloziti ih u oblozen pleh i ostaviti jos 30min pokrivene da odmaraju.Zatim ih premazati sa umucenim jajetom i staviti da se peku na 220C 15min.Za to vreme pomesati brasno i so i uz dodavanje vode napraviti slani preliv.Ja nikad ne merim koliko vode treba,ali dodavati dok se ne dobije gustina kao za palacinke.
Pleh sa perecama izvaditi iz rerne,preliti ih sa prelivom i vratiti jos 5min da se ispeku.

10 коментара:

  1. Majo, kod nas se one prave godina, pa sam ih i ja pravila...
    Evo kako to izgleda kod nas u Beloj Crkvi
    http://kcbyjafi.blogspot.com/search?q=svetosavske+perece :)
    Predivne su ti :) POzzz

    ОдговориИзбриши
  2. Divne su! Obožavam slani preliv! Moje će malo kasniti za praznikom.

    ОдговориИзбриши
  3. Divne su! Hvala ti za slani preliv, nisam ga pravila :)))))

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepe,naravno! A ja bih samo to slano jela... :D

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala svima,bas mi je drago sto vam se dopadaju.Moj mladji sin ih voli,pa ih vrlo cesto pravim,ne samo za svetog Savu.:)

    ОдговориИзбриши