четвртак, 06. јун 2013.

Čokoladna torta

Ovu tortu sam pravila svom mladjem sinu za maturu :)



Kora(sastojci za jednu koru):
4 jaja,4 kasike secera
4 kasike mlevenih pecenih lesnika
4 kasike brasna
4 kasike cokolade u prahu
4 kasike mleka
1 kasika ulja
pola kesice praska za pecivo.
Preliv za kore:
2dcl.cokoladnog mleka.
Fil I:
1l.mleka
2 pudinga od cokolade
2 kasike gustina
200gr.secera
200gr.cokolade
150gr,margarina
250gr.mlevenih pecenih lesnika.
Fil II:
5 jaja
300gr.secera
200gr.cokolade
150gr.margarina
5 punih kasika nutele(ili nekog drugog tamnog krema).

Za koru prvo odvojiti belanca od zumanaca.Mutiti belanca,dodati secer,pa jedno po jedno zumance.Zatim dodati i ostale sastojke,polako sjediniti sa spatulom,pa izliti u pleh(35x25)oblozen papirom i peci koru na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos 3 kore,znaci cetiri ukupno.

Za fil I staviti 8dcl,mleka da provri sa secerom,a sa 2dcl.razmutiti prah za puding.U vrijuce mleko skuvati puding,pa pred kraj dodati i cokoladu da se rastopi.Ostaviti da se fil prohladi,pa ga sjediniti sa prethodno umucenim margarinom i mlevenim lesnicima.

Za fil II izmutiti jaja sa secerom,pa ih kuvati na pari,dok se fil ne zgusne.Pred kraj dodati i cokoladu i kuvati dok se ne rastopi.Kada se fil ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i nutelom.

Filovati:kora poprskana sa 0,5dcl.cokoladnog mleka,fil I,kora poprskana,fil II,kora poprskana,fil I,kora poprskana,pa filom II premazati celu tortu.

Mozete je ukrasiti slagom,fondanom ili ogradicama kao ja.Potrebno vam je 250gr.cokolade.

3 коментара:

  1. Tortu sam već videla, na drugim stranama, doduše. Čestitamo maturantu i ponosnoj mami. Torta je preslatka:)

    ОдговориИзбриши