понедељак, 22. октобар 2012.

Pletenice sa bundevom




Obicno testo;
800gr.brasna
2dcl.mleka
2dcl.vode
1 kvasac
3 kasike secera
1 kasika soli
1 jaje
0,7dcl.ulja.
Testo od bundeve:
oko 1600kg.brasna
3dcl.mleka
3dcl.vode
1 kvasac
1 prasak za pecivo
6 kasika secera
1 i po kasika soli
500gr.pirea od bundeve
1dcl.ulja.
Premaz:
400gr.masti
250gr.secera
3 zumanceta
4 kasike cimeta
400gr.suvog grozdja.
Za odgore:
3 belanceta
prah secer za posipanje.

Pre mesenja testa pripremiti prvo pire od bundeve.Bundevu ispeci zajedno sa korom u rernu,pa samleti u multipraktiku ili izgnjeciti.Kada ispecete bundevu odstraniti koru i zapecene delove.Potrebno je oko 800gr.bundeve sa korom.
Za obicno testo staviti kvasac da uskisne sa kasicicom secera i brasna u 2dcl.toplog mleka.
U posebnu solju staviti drugi kvasac sa kasicicom secera i brasna u 3dcl.mleka da nadodje za testo od bundeve.
Za obicno testo u ciniju sipati deo brasna,so,jaje,secer,ulje i nadosao kvasac,pa testo u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim,uz dodavanje mlake vode i ostatka brasna umesiti testo i ostaviti ga da se udvostruci oko 45min,s tim sto ga treba 2 puta premesiti.
Za testo od bundeve u ciniju sipati deo brasna pomesanog sa praskom za pecivo,so,secer,ulje,jaje,ispasiranu bundevu i nadosao kvasac,pa testo opet u pocetku mesiti sa varjacom,a zatim uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo rukom.Ostaviti i njega da se udvostruci,i njega premesiti 2 puta.
Dok testa odmaraju pripremiti premaz.U ciniju uciniti mast,secer,zumanca i cimet.
Uskisla testa izruciti i podeliti.Obicno testo na 6 jufkica,a testo sa bundevom na 12 jufkica.Za po jednu pletenicu ce vam trebati dva testa od bundeve i jedno obicno.Svaku jufku rasklagijati u pravougaonik,premazati sa punom kasikom premaza,posuti suvim grozdjem,pa urolati.Od dva "narandzasta"i jednog"zutog" rolata isplesti pletenicu.Na isti nacin napraviti i ostalih 5 pletenica,ukupno 6.Pokriti ih i ostaviti da odstoje jos 30min,a zatim ih premazati sa umucenim belancima,pa peci na 200C oko 30min.Ispecene pletenice posuti sa prah secerom.




9 коментара:

  1. Wow,kako samo grandiozno izgledaju! Verujem da su preukusne,tagiram i spremam ove zime,samo u manjoj količini :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga!!Da,mera je velika,jer sam pravila za Bundevijadu:)Ti mozes upola bar:)

      Избриши
  2. Divno izgleda! Sto godina nisam jela nešto sličo :-/

    ОдговориИзбриши
  3. Super je štrudla, pletenice volim da pravim a ovako punjene filom od bundeve su zaista fenomenalne...

    ОдговориИзбриши
  4. Majo, divne su, nisam jos probala fil od bundeve u dizanom testu, ovo belezim odmah za probu.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Fantastično Maja ! Pletenice super izgledaju, a recept je odličan !

    ОдговориИзбриши