среда, 20. јул 2011.

Knedle sa šljivama


Potrebno je:
1kg.oljuscenog belog krompira
50gr.margarina
1 jaje
2 kasike griza
250gr.brasna
2 kasicice soli
40 komada sljiva
2dcl.ulja
300gr.prezli
1 kasicica cimeta
4 kasike secera.
Krompir obariti u vodi sa jednom kasicicom soli,pa ga procediti i ispasirati.Dodati mu margarin i jaje,i dobro izmutiti mikserom.Kad se malo prohladi,dodati griz i brasno i umesiti testo.Testo podeliti na 4 dela i od svakog oblikovati valjak,a svaki valjak iseci na 10 delova.Svaki deo zaokruziti i njime obloziti sljivu formirajuci knedlu.Tako napraviti prvih 10.

Za to vreme staviti 3l.vode da provri sa 1 kasicicom soli.U vrijucu vodu ubaciti pripremljene knedle i kuvati ih dok ne isplivaju,oko 10min.

Dok se one kuvaju pripremiti drugih deset knedli.Gotove knedle staviti u cediljku da se ocede.
Za to vreme ugrejati ulje,pa kratko isprziti prezle.Dodati im secer i cimet i sjediniti,pa u njih valjati skuvane knedle.

Redjati ih u ciniju i preko poprskati sa jos secera,po ukusu.Sluziti ih tople.Od ove mere izadje 40 knedli.




13 коментара:

  1. Jel moze tli za mene, mojim te:)))
    Odlične Majo, draga:)))Mnogo volim knedle sa sljivama....
    E, sad pomozi mi, koliko toplo ulje treba da bude? Uvek me zeznu prezle. Ma, budu lepe, ali mi treba još bolje... ove tvoje imaju baš takvu boju!
    Što se stavlja griz u testo?
    Hvala Majček:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Joj divne su ti, ja sam bas danas pravila kolac sa sljivama (iako nisu bas bile zrele kako treba, ali ajde...)!

    ОдговориИзбриши
  3. Nale,ulje ne treba da pregrejes,ja ga smlacim.A sto se tice boje,mislim da to zavisi od samih prezli,koliko su pecene.A sto se tice recepta,jos je od bake .
    Da ih napravim za sledece okupljanje,da se zasladite?
    Imenjakinjo,da vidimo recept dok ima svezih sljiva?:))

    ОдговориИзбриши
  4. Hjooooooooooooj prelepe su i obožavam ih draga !!:-P

    ОдговориИзбриши
  5. Njamiii, Majo, odlične su i jaako privlačno izgledaju..

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман20. јул 2011. 20:13

    Gomboce.tako ih je moaj baaka zvala.I uvek mi je pravila jer sam ih ajko volela
    .Jos imam uksu prezli sa secerom i cimetom u ustima akd se toga setim.Kao sto Jasna negde rece nazalost kod nas ne mzoemo naci prave one duguljaste sljiev ali snalazimo se...

    ОдговориИзбриши
  7. Jao! knedle sa sljivama, pa to volim najvise. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  8. Bilježim recept za knedle (tijesto) i svakako ću isprobati. Vjerujem da ću biti zadovoljna - zadnji puta sam probala jedan jako obećavajući recept, ali knedle su bile užasne, sve se raspadalo, ne znam da li sam ja pogriješila ili recept jednostavno nije bio dobar. Ove mi se čine odličnima!

    ОдговориИзбриши
  9. Zaboravila sam da napisem da sam koristila beli krompir.On se lepse izgnjeci i koristi se za krompir testa.dodacu u receptu.Pozdrav za sve!!

    ОдговориИзбриши
  10. Divne su! Hvala ti za detaljan postupak, beležim...

    ОдговориИзбриши
  11. Prekrasne!...Nepamtim kad sam ih zadnji put jela - nema sitnijih sljiva za kupiti (u Australiji):-(

    ОдговориИзбриши
  12. Izvrsne knedle ! Odličan je recept, ja ih volim sa marelicama i sa šljivama, ali ipak dajem prednost šljivama. Bilježim svakao, super izgledaju !

    ОдговориИзбриши