Danas je Petrovdan,slava koju je slavila moja baka.Dok je bila ziva,za danasnji dan nam je uvek pravila pitu sa jabukama Petrovacama.To je posle radila moja mama,ali sam je ja danas zamenila jer naravno volim da pravim kolace.Svima koji slave ovu slavu,cestitam!!!
Potrebno je:
500gr.kora za pitu
1kg.jabuka
100gr.suvog grozdja.
Fil:
3 jaja
1 kisela pavlaka
1 solja secera
1/2 solje ulja
1 prasak za pecivo
2 vanil secera
1 kesica cimeta.
Jabuke oljustiti i izrendati ili iseckati blenderom.
Za fil izmutiti jaja sa secerom,pa dodati pavlaku,ulje,prasak za pecivo,vanil secer i cimet i sve sjediniti.
Kore podeliti.Po tri kore idu na po jedan rolat.U zavisnosti od pakovanja dobicete 4-5 rolata.
Tri pripremljene kore stavljati jednu preko druge premazujuci ih filom.I poslednju koru namazati.Na jedan kraj rasporediti 1/4 izrendanih jabuka,posuti po njima suvo grozdje,urolati i staviti u pouljen pleh.
Na isti nacin napraviti ostale rolate.Sa ostatkom fila rolate premazati i odgore,pa ih ostaviti 30min da odmaraju.
Pitu peci na 200C oko 35min.Po zelji odgore mozete posuti sa prah secerom.
Lijepa sjecanja! Ukusna i mirisna pita!
ОдговориИзбришиSjajna pitica draga!!:-))
ОдговориИзбришиDobro nam došla nazad. Pa da, danas je Petrovdan i one male jabučice petrovače su najslađe, a nisu prskane. Klasika od pite uvek neprevaziđena.
ОдговориИзбришиMislim da su jabuke voce koje najvise koristim preko godine.Sto nije ni cudo jer evo zima je, a jos uvek nadjem poneku na drvetu.Fina pitica nema sta:)
ОдговориИзбришиMajo, bio sam na odmor ali eto me ponovo, pita ti je super. Veliki pozdrav...
ОдговориИзбришиHvala vam dragi moji!!!Surac,i ja sam se malko odmarala:))Sad ponovo varjaca,mikser,kuhinja i druzenje:)))Pozdrav!!
ОдговориИзбришиJako volim ovakve pite a sa jabukama mi je uvijek posebno ukusna i mirisna. Odličan recept !
ОдговориИзбриши