среда, 5. октобар 2011.

Starinska pita od praziluka by Maja

Maja je kriva za sve:)))Na nasem okupljanju na Adi,Maja je izmedju divnih djakonija donela i ovu PREDIVNU pitu.Ja sam se odusevila i isplairala da je napravim,ali nisam znala tacno kad.A onda sam krenula na pijace da nabavim SAMO sta mi je potrebno za kecap i zimnicu,kad na jednoj tezgi ugledam prelep praziluk.Pored silnog povrca koje sam sama nosila,zastala sam pored tezge i kupila praziluk,a u blizini i kore.Kada sam dosla kuci,pogadjate sta sam prvo radila:))Pravila sam Majinu Starinsku pitu od praziluka,pa sam tek posle zavrsavala zimnicu.I pravicu je opet i opet i opet....Majo,hvala ti !!!Ko voli,a i ko ne voli praziluk,neka OBAVEZNO proba ovu pitu.:))


Potrebno je:
500gr.kora za pitu
Fil:
600gr.ociscenog praziluka
150ml.ulja
1 kasicica bibera
2 kasicice soli
1 kasicica secera
120gr.pirinca
100ml.vode
Preliv:
5 jaja
1 casa kisele pavlake
1dcl.mleka
1dcl.kisele vode
2 kasike ulja
pola kasicice soli
Za prskanje kora:
50ml.ulja

Za fil sitno iseckati praziluk i dinstati ga na ulju,dok ne omeksa.Zatim dodati opran pirinac,dinstati zajedno jos 5min,pa iskljuciti ringlu,dodati ostale sastojke i poklopiti.Ostaviti tako 20-tak minuta da pirinac nabubri.


Maja je sekla kore na pola,ja nisam jer sam u pakovanju dobila 22 predivne tanke kore.
Pleh nauljiti i staviti prvo dve kore prskajuci ih sa uljem,pa naneti fil.




Svaku sledecu koru prskati sa uljem,a svaku drugu filovati,dok se ne utrosi materijal.Na kraju pitu iseci na kocke.


Izmutiti sastojke za preliv,pa preliti pitu,i ostaviti je jos 15min da upije.


Nakon toga,staviti je da se pece u zagrejanu rernu.Prvih 25min pitu peci na 200C,a zatim smanjiti na 180C i peci je jos 25min.Pita ce strasno da naraste!!!



Posle toga uzivati uz jogurt,pavlaku,pivce,kao sto kaze Maja.

Majo,HVALA ti jos jednom:)))









9 коментара:

  1. Majo-Majo, šta to radiš:))) Divna je, znam al' kada će kod mene doći na red, to ne znam:) Moraću da skoknem do neke od vas dve Maje, ako me primate, kad pripremate pitu, sam' na parčence. Neću mnogo da vas oštetim:) Pozdrav, Majče

    ОдговориИзбриши
  2. kad netko napiše "radit ću ju i opet i opet" ne može dati bolji komentar na recept. Pitu s porilukom nisam nikad pripremala, čak nisam niti čula za nju do vašeg susreta. Poriluk volim, pa možda i kod mene jednom završi u piti.

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam praziluk, odmah beležim recept draga!!! Pozzzz...

    ОдговориИзбриши
  4. Privukao me ovaj recept jos sa vasih fotki okupljanja. Volim praziluk, svi kazete da je odlicna, tako mi i zvuci pa nece biti druge nego zasukati rukave i probati ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlicno si je napravila! Meni se jako dopala, sigurna sam da je i tvoja izuzetno ukusna.

    ОдговориИзбриши
  6. Da znas da cu je i ja probati. Svidja mi se kako izgleda.

    ОдговориИзбриши
  7. Nale,samo dodji!!!
    Tamara,probaj je ,stvarno je divna!!
    Marijana iskoristi prelep praziluk sada:))
    Mihaela,Sanja,necete se pokajati:))
    Taci moja draga,pravicu je opet i opet..:))Pa kiflice,pa urmasice,pa bejk rojs...Tesko je odluciti se pored onih divnih stvari,zar ne?Pozz

    ОдговориИзбриши
  8. Imam utisak da bih se tako najela ove starinske pite od praziluka da bi me morali voziti na ispumpavanje zeluca:)!

    ОдговориИзбриши
  9. Jako lijepo izgleda ova pita u tvojoj izvedbi, super si je napravila ! Primjetila sam kod Maje ovaj recept, i sada si me definitivno nagovorila da ga i ja isprobam !

    ОдговориИзбриши