недеља, 27. март 2011.

Vitaminska krem čorba by Jelena

Cim sam videla na Jeleninom blogu  http://foodforthought-jelena.blogspot.com/ ovu divnu corbicu,znala sam da cu je probati.Prilikom pravljenja,recept je doziveo malo modifikacije ne zato sto imam zamerke,vec sam imala i neke druge namirnice u kuci,a deca mi nisu bas ljubitelji persunovog lisca.To je glavni razlog.Hvala ti puno Jelena!!Sad me ceka ova druga sto si postavila,sa brokolijem:))


POTREBNO JE:
1 crni luk(ja sam stavila struk praziluka)
1 veci celer
1 veci krompir
1 veca keleraba
1 paskanat
1 povrtna kocka za supu
1,5l.vode
po kasicica bibera,zacina i soli
2 lista lolbera
persunovo lisce
2 kasike ulja
Za valjuskice(knedlice);
100gr.mlevenog belog mesa
1 jaje
1 kasika brasna
3 kasike griza
1 kasicica soli
1 kasicica ulja
sitno seckano persunovo lisce(ja ga nisam stavila)
2dcl.jogurta
Prvo se pripremaju valjuskice.Pomesa se mleveno meso,jaje,so,ulje,brasno i griz,pa se smesa ostavi bar na 1h u frizider.

Jelena je od ove smese pravila male valjuskice sa prstima,a ja sam male knedlice sa kasicicom.:)
Sledeci korak je povrce.Ocistiti praziluk,kelerabu,krompir,celer i paskanat,oprati ih,iseckati na kockice i staviti u serpu da se obare.Ja sam dodala 0,5l.vode i barila povrce oko 30min.

Obareno povrce samleti u blenderu ili multipraktiku,zavisi sta imate.

Dodati kocku,ulje,naliti 1l.vode,zaciniti,dodati i lolber i iseckano persunovo lisce i ostaviti da provri.Tada spustati male knedlice.Cim isplivaju na povrsinu,kuvati ih jos 15min.

Jelena je corbu zaprzila sa izmesanom 1 pavlakom i 1 jajetom.Ja sam je zacinila samo sa 2dcl.jogurta koji sam razmutila sa par kutlaca corbe.

Corba je divna i ko odluci da je proba sigurno ce se oduseviti!!!
Jos jednom hvala Jelena:)))

5 коментара:

  1. Draga Majo, baš si me obradovala sa ovom čorbicom. Ja sam zaljubljena u supe i čorbe i stalno nešto smišljam, a kada počneš sama da kombinuješ vidiš da se tu može svašta staviti. Ove knedlice su malo gumaste, a ostale su mi meke ko duša. Treba iskoristiti svo povrće koje je na pijaci i u sezoni.
    ps i ja nekad dodajem jogurt, pogotovu u čorbu sa tikvicama, za lakšu varijantu
    kisela pavlaka je super za šampinjone, a slatka pavlaka imlekova je savršena jer da slast brokoliju, šargarepi i grašku
    Hvala još jednom na poverenju!

    ОдговориИзбриши
  2. I ja podjednako volim i da jedem i da pravim corbe.Ne eksperimentisem samo sa tortama ,vec i sa corbama.A tvoje corbe su mi odmah zapale za oko,izmedju ostalih recepata.A sto se zaprske tice,stavljam jogurt jer je manje mastan od pavlake.
    P.S.Veliki sam gurman i moram da pazim,posebno sto imam problema sa stitnom zlezdom.
    A sto se tice isprobavanja,toliko recepata vec imam sto zelim da napravim!Na svakom blogu bar po jedan!:))

    ОдговориИзбриши
  3. Odlična čorba! Jelena me oduševljava njenim čorbicama :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajna Jelenina corbica u tvom izvodjenju draga Majce!

    ОдговориИзбриши