четвртак, 28. јул 2011.

Grilijaš torta


Kore:
21 belance
24 kasike secera
300gr.mlevenih oraha
3 kasike brasna.
Fil I:
21 zumance
2 jajeta
20 kasika secera
250gr.margarina.
Fil II:
500ml.slatke pavlake
Grilijas:
200gr.lesnika
300gr.secera.
Dekoracija:
300gr.cokolade
9 kasika ulja
Kuglice:
250gr.secera
1 soljica vode
75gr.cokolade
125gr.margarina
125gr.mleka u prahu
50gr.seckanih lesnika
cokolada za glazuru
lesnik za valjanje kuglica.
Lesnike i orahe prvo kratko ispeci u rerni,jer imaju lepsi i jaci ukus u torti.
Za jednu koru dobro umutiti 7 belanaca sa 8 kasika secera u cvrst sneg,pa dodati 
100gr.mlevenih oraha i 1 kasiku brasna,pa sve sjediniti kasikom.Smesu izliti u oblozen pleh i 
peci koru na 200C.Na isti nacin napraviti jos 2 kore.

Za grilijas prvo staviti secer da se otopi na blagoj vatri,tj.karamelizuje,pa dodati prepecen 
lesnik,sjediniti i izruciti u pleh da se ohladi.Kad se ohladi izlupati ga tuckom,da ostane malo 
krupniji.

Za fil I umutiti zumanca i jaja sa secerom,pa fil skuvati na pari.Kad se ohladi,sjediniti ga sa 
umucenim margarinom.U fil dodati pripremljen grilijas.

Za fil II izmutiti slatku pavlaku.

Filovati:kora,fil I.fil II,kora...

Sa 100gr.cokolade i 3 kasike ulja napraviti glazuru odgore,a sa 200g.cokolade i 6 kasika ulja 
napraviti glazuru okolo torte.
Za dekoraciju napraviti lesnik kuglice.Uspinovati secer sa vodom,skloniti sa vatre,pa dodati 
cokoladu,margarin,promesati da se otopi,pa dodati mleko u prahu i seckani lesnik.Kad se masa 
malo prohladi,praviti kuglice.Jedne valjati u cokoladu,a druge u krupnije mleveni lesnik.


Ideja za ogradicu od cokolade je od Ivane(Rankos),jedne divne i veoma kreativne mlade dame.Draga,hvala ti sto ove divne ideje delis sa nama:))
Nacin rada mozete pronaci ovde.



13 коментара:

  1. Maki divna je tortica, obozavam ove sa grilijasom :) Da li znas mozda koliko je teska sa ivim sastojcima?

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jaco:)))Ukrasena torta je bila 4,3kg.

    ОдговориИзбриши
  3. Majo ova torta ti izgleda fantasticno..odlican recept!

    ОдговориИзбриши
  4. Sve je divno, i kora, i fil i grilijaž i slatka pavlka, i ove čokoladice i ogradica. Fantastično! Prava torta.

    ОдговориИзбриши
  5. SAVRŠENA JE MAJČE Z!!! SVAKA ČAST !!!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман28. јул 2011. 18:47

    Mnogo mnogo mnogo divna.Sva ova cokolada..topim se;)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je moja najomiljenija torta,obozavam grilijas i to od lesnika:)))Divne ste,hvala vam punoooo:))

    ОдговориИзбриши