Potrebno je:
oko 1kg.brasna
2,5dcl.mleka
2,5dcl.vode
1(40gr.)kvasac
1dcl.ulja
3 kasike secera
1 kasika soli
1 prasak za pecivo
200gr.margarina za premazivanje
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje.
U 2,5dcl.mlakog mleka sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju sipati deo brasna,so,secer,prasak za pecivo,ulje i nadosao kvasac,pa u pocetku testo
mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i mlake vode umesiti testo.Pokriti ga i ostaviti na toplom 30min da kisne.
Uskislo testo podeliti na 5 delova i od svakog formirati jufkicu.Jufkice rastanjiti velicine plitkog
tanjira.Cetiri jufkice premazati sa margarinom,a petu ostaviti nenamazanu.Namazane jufkice
slagati jednu preko druge,a odgore staviti petu nenamazanu,pa ih pokriti i ostaviti 15min.
Nakon toga dobijeni krug tanje rasklagijati.Oko kruga izrezati prsten sirine 2 prsta.Unutrasnji
krug izrezati na 4 dela,a svaku cetvrtinu na jos 6 delova.Dobice se 24 kiflice.
Kiflice uvijati duz jedne strane,pa siru dobijenu stranu stavljati duz oblozenog okruglog pleha(28cm.)u
krug.Prsten iseci na 6 delova,pa svaki uviti.Njih sloziti u sredinu pleha.Pripremljenu pogacu
pokriti i ostaviti na toplom 1h.da odmara.
Rernu zagrejati na 220C.Pogacu premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i staviti da se
pece.Nakon 20min,temperaturu smanjiti na 200C i peci jos 25min(ukupno oko 45min).
Majo,svaka cast!Sto ja volim kad su ovako rumene...
ОдговориИзбришиNavukla sma se na pogače, opasno sam se navukla. Koristim Vrtaljicin recept za pogaču pahulju koji ima jogurt u sebi i premazjem tako što malo masti umutim sa žumancetom kao kod nje. A joj, samo menjam oblike. Famozno. Da se ne gojim, onda spremam kad dođu gosti.
ОдговориИзбришиUh,božanstveno izgleda,jedna moja drugarica je zove Ruža-duša:))i jeste ko duša!
ОдговориИзбришиPrekrasna je! U jednoj sam kuharici vidjela ovakav način slaganja pogače i baš mi se sviđa.
ОдговориИзбришиHvala drage moje:))Irena,ja volim peceno testo,sto kazes rumeno,ne volim kad je svetlo.I posna pogaca koju sam pravila za moju slavu je rumena.Jeco,i ja prvim samo kad imam goste.Stavila sam katanac na usta:))Videla sam i tu pogacu,probacu je.Pogaca je stvarno meka ko dusa,cak i sutradan.Na ovaj nacin moja sestra slaze pogacu.Inace videla sam i na coolinarici da ima pogaca spremljena na taj nacin,samo nam se razlikuje testo.
ОдговориИзбришиObožavam pogače, znači ovo je još jedna koju sebi stavljam u zadatak za spremiti! Kuku meni?! Neću moći ulaziti na vrata:)
ОдговориИзбришиDivna pogača Majo, obožavam ih, ali ih obilazim u širokom luku, pojela bih sama celu ;)))
ОдговориИзбришиOdlicna pogaca! I ja sam jedna od mnogih koje najvidse vole testo u svim oblicima, kako da jedem tako i da pravim. Prelepa je i ne sumnjam ukusna :)
ИзбришиPrelepo izgleda Majo, zima je pa ste se sve dale na pravljenje pogača, a i ja već odavno planiram da napravim Suncokret pogaču, ali nikako da "zasučem rukave"...
ОдговориИзбришиDraga Majo, divna je i tako raskosna, razmazices nacisto tvoje goste:;)))
ОдговориИзбришиSvake godine za Bogojavljenje sam zaduzena da kuvam pihtije.Uz pihtije kuvam kelj,naravno domaca pogaca i sitni kolaci:))Vec sam ih razmazila:))Hvala vam svima:))
ОдговориИзбришиjedno pitanje u receptu pise da secemo na 24 kiflice, a na slici kod Vas se vidi 16 komada. Dakle 24 il 16???
ОдговориИзбриши