уторак, 24. јануар 2012.

Pogača


Potrebno je:
oko 1kg.brasna
2,5dcl.mleka
2,5dcl.vode
1(40gr.)kvasac
1dcl.ulja
3 kasike secera
1 kasika soli
1 prasak za pecivo
200gr.margarina za premazivanje
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje.

U 2,5dcl.mlakog mleka sa kasicicom secera i brasna staviti kvasac da nadodje.
U ciniju sipati deo brasna,so,secer,prasak za pecivo,ulje i nadosao kvasac,pa u pocetku testo 
mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i mlake vode umesiti testo.Pokriti ga i ostaviti na toplom 30min da kisne.

Uskislo testo podeliti na 5 delova i od svakog formirati jufkicu.Jufkice rastanjiti velicine plitkog 
tanjira.Cetiri jufkice premazati sa margarinom,a petu ostaviti nenamazanu.Namazane jufkice 
slagati jednu preko druge,a odgore staviti petu nenamazanu,pa ih pokriti i ostaviti 15min.


Nakon toga dobijeni krug tanje rasklagijati.Oko kruga izrezati prsten sirine 2 prsta.Unutrasnji 
krug izrezati na 4 dela,a svaku cetvrtinu na jos 6 delova.Dobice se 24 kiflice.



Kiflice uvijati duz jedne strane,pa siru dobijenu stranu stavljati duz oblozenog okruglog pleha(28cm.)u 
krug.Prsten iseci na 6 delova,pa svaki uviti.Njih sloziti u sredinu pleha.Pripremljenu pogacu 
pokriti i ostaviti na toplom 1h.da odmara.


Rernu zagrejati na 220C.Pogacu premazati sa umucenim jajetom,posuti susamom i staviti da se 
pece.Nakon 20min,temperaturu smanjiti na 200C i peci jos 25min(ukupno oko 45min).


12 коментара:

  1. Majo,svaka cast!Sto ja volim kad su ovako rumene...

    ОдговориИзбриши
  2. Navukla sma se na pogače, opasno sam se navukla. Koristim Vrtaljicin recept za pogaču pahulju koji ima jogurt u sebi i premazjem tako što malo masti umutim sa žumancetom kao kod nje. A joj, samo menjam oblike. Famozno. Da se ne gojim, onda spremam kad dođu gosti.

    ОдговориИзбриши
  3. Uh,božanstveno izgleda,jedna moja drugarica je zove Ruža-duša:))i jeste ko duša!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasna je! U jednoj sam kuharici vidjela ovakav način slaganja pogače i baš mi se sviđa.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala drage moje:))Irena,ja volim peceno testo,sto kazes rumeno,ne volim kad je svetlo.I posna pogaca koju sam pravila za moju slavu je rumena.Jeco,i ja prvim samo kad imam goste.Stavila sam katanac na usta:))Videla sam i tu pogacu,probacu je.Pogaca je stvarno meka ko dusa,cak i sutradan.Na ovaj nacin moja sestra slaze pogacu.Inace videla sam i na coolinarici da ima pogaca spremljena na taj nacin,samo nam se razlikuje testo.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam pogače, znači ovo je još jedna koju sebi stavljam u zadatak za spremiti! Kuku meni?! Neću moći ulaziti na vrata:)

    ОдговориИзбриши
  7. Divna pogača Majo, obožavam ih, ali ih obilazim u širokom luku, pojela bih sama celu ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna pogaca! I ja sam jedna od mnogih koje najvidse vole testo u svim oblicima, kako da jedem tako i da pravim. Prelepa je i ne sumnjam ukusna :)

      Избриши
  8. Prelepo izgleda Majo, zima je pa ste se sve dale na pravljenje pogača, a i ja već odavno planiram da napravim Suncokret pogaču, ali nikako da "zasučem rukave"...

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Majo, divna je i tako raskosna, razmazices nacisto tvoje goste:;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Svake godine za Bogojavljenje sam zaduzena da kuvam pihtije.Uz pihtije kuvam kelj,naravno domaca pogaca i sitni kolaci:))Vec sam ih razmazila:))Hvala vam svima:))

    ОдговориИзбриши
  11. jedno pitanje u receptu pise da secemo na 24 kiflice, a na slici kod Vas se vidi 16 komada. Dakle 24 il 16???

    ОдговориИзбриши