понедељак, 14. март 2011.

Integralni hleb

POTREBNO JE:
500gr.psenicnog integralnog brsna
400gr.heljdinog integralnog brasna
100gr.belog brasna
0,5l.vode
1 kvasac
1 kasika secera
1,5 kasika soli
1dcl.ulja
2 kasike susama
2 kasike semena lana
2 kasike semena suncokreta
2 kasike jecmenih pahuljica
ZA PREMAZIVANJE:
1 kasika brasna
1dcl.vode
mesana semena za valjanje hleba
Prvo pomesati sva semena i kratko ih proprziti na suvom tiganju.Promesati i sve vrste brasna.Zatim pripremiti premaz za hleb,jer treba da se ohladi.U jednu manju serpicu pomesati kasiku brasna sa 1dcl.vode i staviti na ringlu da provri,stalno mesajuci.Kad provri,skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.Sa ovim mozete premazivati sve vrste peciva,i kifle i posna peciva,ili ako vam slucajno nestanu jaja.:))
U cinju za mesenje izdrobiti kvasac i razmutiti ga sa malo mlake vode.Zatim dodati deo pomesanog brasna,so,secer,ulje,proprzena semena i malo vode,pa u pocetku mesiti sa varjacom.Zatim uz dodavanje ostatka brasna i vode umesiti testo rukom,pokriti ga i ostaviti 1h da se udvostruci.

Uskislo testo podeliti na 3 jufke.Radnu plocu posuti sa malo integralnog brasna i svaku jufku rasklagijati,uviti kao kiflu i formirati veknu.

Na tacnu pomesati razne vrste semena za valjanje.Prvo svaku veknu premazati sa pripremljenim premazom od brasna i vode sa svih strana,pa uvaljati u semena ,zarezati na par mesta i sloziti u oblozen pleh.

Pokriti i ostaviti 20min jos da odmara.

Hleb peci na 200C oko 40min.

UZIVAJTE!

7 коментара:

  1. Odličan hleb Majo. RAdila sam sa heljdinim brašnom ali u malim količinama. Izgleda jako dobro i zdravo. Ja u poslednje vreme svim mojim hlebićima dodam i kašiku meda. To mi je sada hit.

    ОдговориИзбриши
  2. Divan recept :))), obožavam ovakve hlebčiće.

    ОдговориИзбриши
  3. ovaj kruh izgleda tako lijepo i zdravo, super super!

    ОдговориИзбриши
  4. Hleb izgleda fantastično, izuzetno je zdrav i obožavam da jedem hleb od integralnog brašna a posebno sa raznoraznim semenjem... Bravo Majo!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Maja que rico pan integral me encanta,quien como tú que sabes español y yo tengo el traductor a medias que no traduce muy bien,pero sé de que se trata tu receta,enséñame tu idioma que el traductor no sabe mucho jaja chao.

    ОдговориИзбриши