субота, 1. октобар 2011.

Domaći kečap

Potrebno je:
12kg.ociscenog paradajza
2kg.ociscene crvene paprike
150gr.ociscenog crnog luka
300gr.secera
150gr.soli
6 listova lolbera
6 punih kasika origana
1 veza persunovog lisca
1 soljica sirceta(0,7dcl.)
6 kasika senfa
400gr.gustina
2 kesice konzervansa.
Povrce oprati,ocistiti(paradajz,papriku i luk) i samleti u blenderu,pa sipati u veliki lonac.Dodati so,secer,sirce,lolber,origano i persunovo lisce.

Kuvati sve zajedno 1h povremeno mesajuci.

Nakon sat vremena,skuvano povrce procediti kroz cedku(ili gazu).

U posebnu ciniju izmutiti gustin i senf sa par kutlaca kuvanog povrca.

Ostalo procedjeno povrce(kecap) sipati u lonac i staviti da provri.Kad provri,dodati izmucen gustin i senf  i neprekidno mesajuci kuvati kecap jos 20min na blagoj vatri pazeci da ne zagori.Pred kraj dodati i konzervans.

Ostaviti ga da se prohladi,pa ga sipati u flase(mozete i plasticne).Ko voli ljuto,moze dodati i ljute papricice.Od ove mere izadje 8,5l.gustog kecapa.





5 коментара:

  1. Nekada sam pravila i ja domaći kečap po sličnom receptu. Lepo je sve što je domaće!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept za ketchup! Baš kao što je i Zora rekla nema boljeg od domaćeg! Moji ga svi u kući jako vole i gotovo uz sve ga jedu, od krumpirića, pa za doručak uz jaje ili uz ručak ili neko meso! Ja ga sama još nikada nisam napravila, čisto zbog nedostatka vremena, a trebala bi jer je domaći kudikamo zdraviji od kupovnog!

    ОдговориИзбриши
  3. Baš me veseli ovakvi domaći recepti. Spremam ga! Sljedeće godine definitivno moram osim salse napraviti još ponešto od slane zimnice.

    Nisi napisala kako se čuva taj kečap.

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam ga, jer moji momci vole pizzu sa domacim kecapom,samo zbog toga.Tamara,cuva se isto kao i kuvani paradajz i sva ostala zimnica,jer ima konzervans.Pozdrav:))

    ОдговориИзбриши
  5. Idem se sramiti u kut! Ja ove godine nisam ništa napravila :( Ono malo želea od vinogradarskih bresaka i Izabele ne računam.
    Ovaj tvoj kečap sve do ovamo miriše! :)

    ОдговориИзбриши